Vi har testet Dali Oberon 5 gulvhøjttaler!

Peter Lyngdorf grundlagde det danske firma Audiophile Loudspeaker Industries i 1983. DALI har hovedsæde i Nørager, Danmark. Oberon -serien blev hurtigt populær blandt brugerne takket være dens lave pris og avancerede teknologi.

Dali Oberon 5

Specifikationer:

Frekvensområde (± 3 dB): 39 – 26.000 Hz, følsomhed (2.83V / 1m): 88 dB, nominel impedans: 6 Ohm, maksimal SPL: 108 dB, anbefalet modtagereffekt: 30 – 150 W, delefrekvens: 2.400 Hz , diskanthøjttaler: 1x 29 mm soft dome, subwoofer / mellemtonehøjttaler: 2 x 5¼ “, basrefleks tuning frekvens: 43 Hz.

farver oberon-5

Oberon 5’s kompakte, stående højttalere er kun 83 cm høje og godt 16 cm brede og vejer 10,8 kg. Disse størrelser betyder, at de vil passe godt i de fleste rum uden at være visuelt overdomineret som større højttalere. Højttalerhuset er lavet af MDF -plader, og du kan vælge mellem fire udseende: sort aske, hvid, mørk valnød og lys eg. Denne konstruktion resulterede i en meget stiv højttalerboks med solid tværgående afstivning. Et aftageligt gitter pryder fronten og et par bindestænger bagpå. De er smukt og omhyggeligt designet og fremstillet, men til denne pris får vi kun en vinyloverflade, ikke ægte træ.

oberon-5-de

Oberon 5 har et par 13 cm mellem / dybe højttalere og en større end normalt 29 mm blød dome diskant. Ifølge Dali er dette mere effektivt og kræver mindre bevægelse til et givet lydtrykniveau – hvilket reducerer forvrængning i lydspolen. Den har ferrofluid -køling og er lavet med en membran lavet af ultralet vævet stof. Til mid / subwoofere bruges den mærkespecifikke træfiber / finkornede pulpkegle, der siges at give høj stivhed og lav resonans. Designingeniører har yderligere forbedret drevet og affjedringen for at optimere detaljer, klarhed og dynamik. De tre drivenheder er forbundet via en enkelttråds tovejskrydsning, hvilket resulterer i en følsomhed på 88 dB / W / m og en nominel impedans på 6 ohm.

Med hensyn til placering foretrækker vi at placere Oberon 5 -højttalerne lidt længere væk fra bagvæggen. DALI anbefaler, at du placerer højttaleren i en afstand på 15 cm til 80 cm fra væggen og lader højttalergitteret sidde på plads. Højttalerens afstand fra væggen bestemmer lyden, jo mere bas får vi; i et større rum lød det bedst omkring 50 cm, og i det mindre var den ideelle afstand 30 cm. Højttalerne leveres også med pigge og gummi -kofangere, der hjælper med at adskille højttalerne fra gulvet for at minimere vibrationer.

Oberon har 5 klassiske basrefleksdesign med en bagåbningsport. Dens påståede følsomhed er mellem 88 dB, 39 Hz og 26 kHz. Ifølge producenten er krydsningspunktet indstillet til 2,4 kHz, og bassporten er indstillet til 43 Hz. Med tilstrækkelig følsomhed og en nominel impedans på 6 ohm er det ikke svært for de fleste forstærkere at køre en Oberon 5 -højttaler, producenten anbefaler en effekt mellem 30W og 150W.

I produktionen af ​​Oberon bruges virksomhedens patenterede SMC magnetteknologi; dette blev tidligere kun brugt til dyrere højttalere. Anvendelsen af ​​avanceret blød magnetisk teknologi siges at fjerne forvrængninger. Center / subwooferen har en fire-lags lydspole bestående af en aluminiumskerne og et tyndvægget ydre kobberrør, hvilket gør den let og kraftfuld.

Lyd

DID Oberon testprotokoll 5

Vi testede Oberon 5 i en mindre stue med ideel akustik, vi brugte højttalerparret med en Marantz SR6015 AV -forstærker. Takket være den tidligere rumakustiske behandling fandt vi ingen indvendinger mod surroundlyden. Hjørne basfælder blev placeret i hjørnerne, og trykte akustiske paneler og Art træ diffusorer på væggene, hvilket skabte en afbalanceret, harmonisk akustik.

Vi testede først højttalerne inden for musik. Mens vi lyttede til Tchaikovskys symfoni i 5 moll, føltes det som om orkestret spillede dette vidunderlige stykke musik lige foran os. Disse højttalere er følsomme, deres musik er også fantastisk, de lyder behagelige. Oberonerne formidlede lyde med dynamisk subtilitet, rytmisk nøjagtighed og klarhed. Vi fik udvidede, bestemte og fulde lyde.

Vi fortsatte musiktesten med Goodboys ’friske hit Cha Cha, efterfulgt af et filmur. Vi så filmen The Favorite fra 2019. Vi havde en detaljeret forestilling, instrumenterne og vokalen var godt adskilt, når vi lyttede til musik, og dialogerne blev godt forstået, mens vi så filmene.

Den fede, men afbalancerede høje lydkvalitet er i perfekt harmoni med højttalerens mellemtoner.

Dali Oberon 5 klarer også godt med skift på lavt niveau, bassen lyder stærk nok, og den subtile dynamik resulterer i en behagelig lyd. På trods af sin kompakte størrelse er den i stand til tilstrækkelig volumen. Basserne var undertiden lidt for dominerende, de ellers levende, bestemte højder blev noget undertrykt.

Sammenfattende

Den danske gulvhøjttaler er lille i størrelse, men har stadig en fantastisk lyd. Slank og attraktiv i udseende, takket være omhyggeligt design og konstruktion, passer den let ind i enhver størrelse og stil i rummet, bliver ikke for påtrængende, dominerer ikke rummet. Lydmæssigt er det præget af et rummeligt scenebillede, dynamik og kropslighed. Højttaleren overfører enhver form for musik fremragende og trofast, og du kan lytte til den i timevis uden at høre. Basserne føltes til tider for dominerende, diskanten var levende, og mellemklangene lød også ideelle. Det kunne have været en lidt luftigere, lettere lyd, men det afhænger af din smag. Dens overkommelige pris giver endnu flere brugere mulighed for at købe denne fantastiske højttaler.

Skrevet af Róbert Polgár

Similar Posts