Dynamik i musikken

Dynamik i musikken, det er det, vi skal udforske i dag.
Det er et af de vigtigste elementer i musikken eller et af de vigtigste musikalske elementer.
Ikke desto mindre har min oplevelse været, at vi er for lidt interesserede i det, og at det er forkert.
Det forveksles typisk af mange med lydniveau og lydtryk. Det ser ud til at være kontroversielt, men hvis vi vil give en kort definition: ”læren om lydniveauet i musikken”.

… hvor er så de skjulte detaljer?

Indtil omkring midten af 1700-tallet (barokkmusik) havde ingen skrevet nogen skriftlig meddelelse med sådanne indikationer hverken i noder eller i andre skrifter, og derfor havde musikerne bestemt sig for brugen og fremhævelsen heraf.

dynamisk musik

 

Grundlag

Dynamik er et af de vigtigste redskaber til musikalsk manipulation. Dynamik har også meget at gøre med rytme, og kontrapunkt er den primære essens i enhver dynamik.

Selve lyden kan ikke være for høj eller stille, derfor kan lydniveauet altid mærkes sammenlignet med en anden lyd. Med andre ord dynamik er forskellen mellem lydniveauerne for stille og høje lyde, og også omfanget og længden af stilheden mellem to lyde er meget vigtig.

Tidligere var den gradvise stigning i volumen af en musikalsk passage (såkaldt “crescendo”) og den gradvise reduktion i volumen af en musikalsk passage (såkaldt “decrescendo) blevet dannet i musikken.
Barokkmusik bruger dynamikken i mindre omfang og moderat, men klassisk musik er meget rig på dynamiske effekter.

Dynamik i musik

Dynamik kan være både stabil og flygtig eller gradvist stigende og pludselig eksplosiv.
Musikkens dynamik er ikke en nøjagtig mængde, det er snarere en subjektiv opfattelse, det afhænger blandt andet af den fysiske afstand mellem udøver og publikum, spillestedets akustik, lydkildens type (instrument, sanger eller udøver) og sidst men ikke mindst det unikke koncept for komponisten, musikeren og lytteren.

En masse forskellige varianter af dynamik kan ses i den valgte musik i dag. Vi kan finde gradvise, flygtige og også hurtige, eksplosive typer dynamik.
En ting er helt sikkert, det er en sensationel guitarafspilning.

Hav en god dag

Skrevet af Róbert Polgár

DK

Similar Posts