flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag

Ekko-annullering – 10 nyttige tips til forbedring af lyden

Ekko kan føre til lydforringelse i mange rum. Ekko, med andre ord rumklang, er reflektion af lydbølger fra bestemte overflader. Omfattende, hårde og flade overflader såsom nøgne vægge, lofter, gulve og glasoverflader er såkaldte reflekterende overflader, hvilket betyder, at de ikke kan absorbere lyde på grund af deres materiale og struktur. Lyde fra disse overflader hopper frem og tilbage i rummet. Størrelsen og formen på et givet rum påvirker også lyden. Jo mindre et rum er, jo ​​større er problemet forårsaget af ekkoer som følge af lyde, der hopper fra tæt overflader af vægge, lofter og gulve. Det resulterende ekko nedbryder lyden betydeligt og fører til øre træthed og hovedpine i det lange løb.

Almindelige møbler, indretning og tekstiler kan kun absorbere høje toner, men de trives ikke med dybere intervaller. Ved hjælp af lydabsorbenten der anvendes ved den akustiske behandling og diffusorelementerne placeret ved refleksionspunkterne, kan ekkoproblemet let løses. Der skal dog udvises forsigtighed for ikke at falde i fejlen med overdæmpning! Alle ekko er nødvendige, men de skal holdes i skak, ligesom baslyde er. Et støjende og ekkolokale er ikke kun ubehageligt for vores ører, det har også en negativ indvirkning på vores fysiske og mentale sundhed. Hvis du vil have et roligt, behageligt og fredeligt miljø, er perfekt akustik et must. I lydoptagelses- og miksstudier er ekkostyring endnu vigtigere. Kvaliteten af ​​optaget lyd vil kun være optimal, hvis de akustiske forhold er perfekte under optagelsen.

Her er nogle tips til reducering af ekko:

1. Hvert værelse kan sammenlignes med en kasse. Placer møbler, boligmøbler i rummet, der vil dæmpe ekkoet noget.

Sofa

Vi kan dekorere værelserne med polstrede lænestole og sofaer. Selvom den minimalistiske indretningsstil er meget moderigtig i disse dage, er den ikke ideel set fra et akustisk synspunkt. Almindeligt udstyr kan let klare højere lyde, men de trives ikke med lyde, der hører til det dybere interval og de reflekterer dem. Hvis vejret tillader det, åbn vinduer og døre ofte.

2. Læg et tykt, tæt vævet tæppe på parket-, flise- eller linoleumgulvet så stort som muligt.

Lydisoleret tæppe

Effektlyde og støj fra faldende genstande kan reduceres fremragende med de rigtige tæpper. For at forbedre lydisoleringen skal du vælge en lydtæt tæppe for at forbedre akustikken. Disse hjemmetekstiler er specielt udviklet til lydisolering og støjreduktion. I modsætning til traditionelle tæpper kan de også absorbere 20-30 decibel lyd.

3. Lyde reflekteres fra glasoverflader og eksterne lyde filtreres også ud. Traditionelle gardiner absorberer også alle lyde, kun i meget mindre omfang end et stof designet til dette formål. Akustiske gardiner kan også bruges som rumdelere i åbne kontorer.

lydisoleret gardin

4. Lyde, der akkumuleres langs lofterne, resonerer også. Hængende lofter og større lamper kan være en god løsning, men hvis du leder efter en virkelig optimal løsning, skal du købe lydabsorberende paneler, der også kan monteres på loftet.

Akustiske vægpaneler

Disse akustiske elementer eliminerer ikke kun ekkolyd, men dæmper også støj effektivt.

5. Lyde reflekteret fra vægge kan dæmpes ved maling, tapet eller anden vægbeklædning.

lydisoleret tapet

Der er også varme- og lydisolerede tapeter, der kan bruges til at reducere støj og ekko endnu mere effektivt. Du kan også bruge enten gummibaseret eller flisemaling. Men husk at disse i høj grad absorberer lyde over 2000 Hz! Så det anbefales ikke at anvende dem på biografer, i hi-fi-værelser og studier!

6. Brug ikke kun lydabsorberende elementer og basfælder, da dette kan resultere i et overdæmpet rum!

Wandrooster

Vi kan bruge vægdekorationer, skulpturer og billeder, der skiller sig ud fra rummet. Placer diffusorer ved refleksionspunkterne, der spreder lyde jævnt i hele båndbredden.

7. Hjørner er også problemområder med hensyn til ekko. I hjørnerne samles baslyde under 300 Hz, så det er værd at placere tungere møbler her, såsom et klædeskab, kommode, kasse hvor vi kan lægge tøj eller endda papir. (Disse fungerer til en vis grad som lydabsorbenter.)

Hjørne base fælder i rummet

8. Placeringen af lyd- og hi-fi-udstyr, mikrofoner, højttalere, forstærkere betyder også noget. Vi skal søge råd fra lyd- og akustiske eksperter og acceptere deres råd om korrekt placering af hi-fi-enheder. Det er også en god ide at placere lydabsorberende paneler på væggen bag højttalerne for at undgå refleksioner. Det er bedst at placere hi-fi-enhederne på et stativ eller åbne hylder. Ved at placere et foldet tæppe eller tæppe bag højttaleren kan du modellere effekten af det akustiske panel. Vi kan prøve det flere steder, selvom resultatet vil være langt fra det samme som ved brug af et akustisk panel, vil nogle ændringer blive hørt.

9. Ved brug af moderne byggematerialer kan støjdæmpning og akustisk behandling af bygninger også løses effektivt.

Lydisoleret mursten

Akustiske overvejelser bør også tages i betragtning ved design af egenskaber. Strukturen af ideelle lydisoleringsmaterialer er tæt, fleksibel eller porøs. Ved hjælp af en lydisoleret mursten er det muligt at absorbere op til 54 decibel lyd.

10. Efterlad ikke værelser med overdrevne blotte vægge, lofter, gulve og glasoverflader. Brug ikke hjemmelavede, billige, elendige materialer til lydisolering eller forbedring af lyden! De er slet ikke effektive og er heller ikke smukke. Ægholderen og styrofoampanelerne absorberer kun de høje toner på grund af deres struktur, de kan ikke gøre noget med de dybere frekvenser.

Skrevet af Róbert Polgár

DK

Kategorier: Blog