Vi har testet Focal Shape 65 studiemonitoren!

Blandt monitorerne i det nærmeste felt hører Shape 65-aktive tovejsstudiomonitorhøjttalere til den overkommelige kategori og betragtes som referencehøjttaleren i Focal Shape-serien.

Hvis du kan lide Shape-seriehøjttaleren, men vil have den til en lavere pris eller i en mindre størrelse, kan Focal vælge mellem Shape 40 og Shape 50. Shape Twin har to drev. Selve Shape-serien er kernen i Focal’s studieudbud, hvor Alpha-modeller tilbyder ydeevne på niveau, og SM6 og SM9 har tendens til at være i topkategorien.

Design

Focal Shape 65-Studio Monitor Paar

Disse skærme er ikke billige, men kvalitetsudførelse har en pris. Den pletfri overflade af MDF-kabinettet og valnødfineret indikerer også førsteklasses kvalitet. Shape 65 er praktisk og attraktiv. Sidepanelerne har dobbelt passive radiatorer i stedet for en refleksport, der gør det muligt at placere skærmene direkte mod væggen.

Focal-højttaleren kan monteres på stativ, væg eller loft. Der er monteringsmuligheder på bagsiden og bunden af ​​skærmen, hvilket betyder, at Shape 65 kan placeres næsten hvor som helst.

Det er dog vigtigt at bemærke, at disse er nærbilleder, der er designet til at lytte i mindre rum. Bare fordi disse kunne monteres oven på en stor hall, betyder det ikke, at de skulle.

Funktioner i Focal Shape 65

Shape 65 har en frekvensrespons på 40Hz til 35kHz og måler 35,5 x 22 x 28,5 cm og vejer 8,5 kg. Det maksimale lydtryk er -SPL 109 decibel, effekten er 105 watt.

Focal tænkte også på at producere højttaleren med optimal lydkvalitet i forskellige lyttepositioner. Tag for eksempel 25 mm aluminium-magnesium diskant. “M” -profilen for denne inverterede dome tweeter betyder, at den er endnu mindre kontrollerbar end en normal inverteret dome, hvilket igen giver mere fleksibilitet til lyttepositionen. Derudover giver “M” større stivhed til kuplen, hvilket reducerer uønskede forvrængninger.

Under det er en 16,5 cm mellem- og basenhed – sammenlignet med Shape 40 10cm og Shape 50 12,5cm – ved hjælp af en hør sandwichkegle. Det er en kombination af materialer, som Focal har brugt siden 2013, og med denne teknik er hørfibre af høj kvalitet omgivet af to tynde glasfibre. Disse materialer tilbyder høj indvendig dæmpning og stivhed, mens hør er dobbelt så let som glasfiber. Da Focal køber fra Frankrig nedenfor, kan dette også hjælpe med at reducere omkostningerne for både virksomheden og dens kunder.

Form højttalere

Til denne højttaler bruger producenten også Focal Neutral Inductance Circuit-teknologi, der bruger en optimeret Faraday-ring til at overvinde magnetfeltets iboende ustabilitet. Det tunede massedæmpernetværk har et par rørformede ringe designet til at stabilisere dynamikken og undgå kegledeformation. Inde er der et par klasse A / B forstærkere, der giver 80 W effekt til mellem / dyb basdrev og 25 W til tweeter.

Bagsiden af ​​Studio Monitor Shape 65

På bagsiden af ​​figur 65 finder du afbalancerede XLR- og ubalancerede RCA-indgange – hvilket betyder, at du teknisk kan tilslutte enhver kablet kilde til skærmen – samt et højpasfilter og en justerbar crossover (til 160 Hz). Der er også knapper til justering af bas og diskant, men det er værd at bemærke, at det hele styres manuelt.

Lyd

Form 65 kræver mindst 10 timers “opvarmning” inden brug. Under testen blev skærmene parret med en Arcam-forstærker. Vi prøvede Shape 65 højttalerpar i et lille studie. Akustikken i studiet var fin, da vi havde foretaget akustisk behandling her før. Diffuser frontpaneler, terning diffusorer og træmembran lydabsorberende paneler blev placeret på væggene. Da der er et par vinduer på den ene side af studiet, kan glasoverfladernes reflekterende egenskaber være et problem, så lydisolerede akustiske gardiner er blevet placeret foran vinduerne. I et lydstudio er håndtering af akustik afgørende, hvis du vil have det perfekte resultat. Kun materialer med en høj densitet, en fleksibel struktur og en vis vægt er egnede til dette. Selvom styrofoam- eller svampematerialer kan virke som en åbenbar løsning for mange mennesker til at forbedre akustikken på grund af deres lave omkostninger, nedbryder vi i virkeligheden kun lyden med dem, da de ikke er i stand til at absorbere dybe lyde.

Lyden af ​​Shape 65 var klar og nøjagtig, og disse skærme er usædvanligt detaljerede for både mellemklasse og diskant.

Stereobilleder er også gode, M-formede diskanthøjttalere er ekstremt alsidige til lytningssituationen, og dette er en meget gavnlig funktion, da de kan placeres i et rum eller studie. Der er ingen kraftig bas, men hvad det er er percussiv og tæt. Diskanten er lidt for følsom. Shape 65’s dynamik er ret lav, men for studioskærme er det ikke så overraskende.

Hvis det som musiker eller producent er vigtigt, at højttaleren ikke forstyrrer blandingen, er denne højttaler et ideelt valg. Det lyder musikmaterialet for at bevare sin ægte lyd.

Resumé

Detaljeringsniveauerne er fremragende, og selv aspekter som følsom diskant og dynamik kan nydes af mange musikere og producenter. Baslyde er stramme, men enhver, der ønsker at rumle, bør ikke vælge denne model. Vi var også tilfredse med nøjagtigheden. Måske er det største positive, at det giver ideel lyd i alle lyttesituationer og tilbyder et utal af placeringsmuligheder.

Skrevet af Róbert Polgár

Similar Posts