Tidligere blev gardiner primært brugt til at skygge, men i dag har vi mere effektive midler til at gøre det, f.eks. persienner, rullegardiner osv. Gardiner er dog ikke forsvundet fra vores hjem takket være deres klare æstetiske rolle: de pynter i hjemmet. Men for at gøre det til en reel fordel er det vigtigt at vide, hvilke gardiner der er til hvilket formål, hvad du kan forvente af dem, og hvad der passer til hvad.

Hvilke gardiner skal vi bruge?

To typer gardiner findes oftest i husholdninger: det gennemsigtige mørklægningsgardin og akustik- og dørgardiner.

Lysgennemtrængende gardiner

Opvarm i varmt vand med partialtryk - svær at indsætte - 200 små 300

De gennemsigtige gardiner giver et minimalt filter for naturligt lys udefra. Ud over at gøre omgivelserne smukkere er dens rolle primært at begrænse udsigten udefra. Det kan dog kun være effektivt i dagslys; hvis det allerede er mørkt udenfor, men lyset er tændt indenfor, kan du uden problemer se ind gennem de gennemsigtige gardiner. Den anvendes derfor primært af æstetiske årsager. De fås i et stort udvalg af farver, mønstre og former, og der er naturligvis forskellige måder at hænge dem op på, så alle kan finde et, der passer til deres hjem.

Mørklægningsgardiner er også akustiske gardiner

De andre almindeligt anvendte gardiner er mørklægningsgardiner, som er et meget mere interessant emne, da der findes så mange forskellige typer gardiner, hvad angår deres funktion. Mørklægningsgardiner kan være gardiner, der blot dæmper det indkommende lys, dvs. lader det slippe igennem til en vis grad, men de kan også være vores lydabsorberende gardiner, der filtrerer det betydeligt. Der findes dog også såkaldte mørklægningsgardiner, som næsten perfekt kan holde dagslyset ude, og hvis de trækkes ind uden mellemrum, kan de nærmest skabe nattemørke i dit hjem i løbet af dagen. Disse materialer indeholder et særligt lag, der gør det muligt for dem at filtrere lyset helt ud.

Beslutningen for eller imod blackout afhænger af funktionen af rummet hvor gardinerne skal monteres. Hvis det er et soveværelse, kan total mørke være en vigtig faktor, men hvis det er en stue med vinduer ud mod gaden, og du ikke ønsker, at folk skal kunne se ind efter mørkets frembrud, er den anden version perfekt egnet. Det er et fast materiale, der næsten helt blokerer for udsynet, men lader lyset passere igennem.

Mørklægningsgardiner med ekstra egenskaber

Skillehængsler-300x300

Mørklægningsgardiner kan også have andre funktioner. En af disse er lydisolering, hvilket betyder, at gardinet effektivt kan absorbere støj udefra. Disse gardiner kaldes lydisolerende gardiner og kan være nyttige i mange situationer.

For folk, der bor i støjende kvarterer, kan det være tilrådeligt at montere disse gardiner foran vinduerne, da de kan reducere støjen udenfor og dermed give et mere afslappende og behageligt ophold i hjemmet. Akustikgardiner kan også være en god løsning til at afskærme et rum i hjemmet, eller hvis du har brug for at skabe et stille hjørne eller et rum til arbejde derhjemme.

Samtidig kan gardiner med de rigtige egenskaber også hjælpe med at isolere dit hjem. Såkaldte termogardiner er ideelle til boliger med træk, hvor der endnu ikke er foretaget energieffektiviseringer, eller hvor det ikke er muligt at gennemføre dem inden for en overskuelig tid.

Ældre vinduestyper, der ikke har særlig gode varmeisolerende egenskaber, kan være særligt velegnede til termiske gardiner. Disse gardiner er meget effektive til at fange træk, så selve hjemmet føles varmere, selv i nærheden af vinduer, der mister deres døre. Det kan også være med til at holde dine varmeregninger nede, da det forhindrer, at varmen let slipper ud af hjemmet, så der er mindre opvarmning nødvendig.

Kombiner praktisk anvendelighed og skønhed!

De meget praktiske gardiner, der er nævnt ovenfor, fås naturligvis i forskellige farver og mønstre, så de passer til dit hjem med deres unikke stil. Så ud over at forsøge at gøre dit hjem mere komfortabelt kan du også gøre meget for at gøre det hyggeligere og mere indbydende.

Det er værd at kigge udvalget igennem for at finde den ideelle stil for dig!

DK

Similar Posts