Placering af højttaler

De næste to dele handler om overvågning, hvor du kan læse om korrekt placering og kalibrering af højttalermonitorer, senere vil jeg dele disse tip og tricks med dig, som let kan anvendes, også i et hjemmestudio med henblik på korrekt akustisk dæmpning.

Korrekt placering af højttalerne er vigtig for kvalitetskontrol!

I de fleste tilfælde er overvågningsproblemer forårsager den dårlige mixing. Desværre er et akustisk designet rum ikke tilgængeligt for hjemmestudioejere som os og heller ikke dyre akustiske paneler, fælder og resonatorer. Vi kan kun bruge det, der er tilgængeligt. Et lille rum og nogle mønter i vores lomme. Heldigvis kan vi opnå ganske gode resultater ved at overholde nogle grundlæggende principper. Hvis vi overholder de gyldne regler for overvågning, vil vores arbejde ikke kun i vores lille studie lyde godt, men også andre steder.

Hvad handlede den foregående del om?

Room-akustik
Room-akustik

I den forrige del (gerillaakustikken) har vi allerede lært, at vores lytningskæde ikke kun består af højttalerne, men snarere rummet og dets akustiske egenskaber: et optimalt overvågningssystem kan producere jævnt lydtryk (lydstyrke) på alle frekvenser. At opsætte et sådant system kan tage meget tid! Hvis nogen ikke er villig til at bruge mere end en halv time på det, burde han eller hun ikke være overrasket over, at mixingen ikke lyder særlig flot. Hjemmestudioejere skal holde omkostningerne nede og derfor er det kun tid og kræfter, der kan kompensere det mindre investerede beløb. Ved at lære og opleve kan vi udgøre et optimalt overvågningssystem til lave omkostninger!

Lad os først have et overblik over teorien bag reglerne for skærmplacering og en formel som udgangspunkt. For dem, der ikke ønsker at være generet med beregningerne, er der en mere praktisk løsning til at finde den rette placering af højttalerne i sidste kvartal af denne artikel.

Korrekt placering af skærmhøjttaler i 7 trin:

1. Bestem den indledende lytteposition ved at bruge 38 pct-reglen (dvs. hvor det er praktisk at sidde under arbejdet).

2. Definer afstanden mellem højttaleren og vores ører (f.eks. i henhold til manualen eller hvad der er muligt i rummet).

3. Sæt højttalerne i passende afstand, retning og højde.

4. Find den optimale afstand fra højttalerne til for- og bagvæggen.

5. Påfør et akustisk panel eller absorberende membran.

6. Optimering og finjustering ved akustiske målinger. F.eks.: Beløn ​​EQ.

7. Lad os rock and roll… .. det er tid til sidst have lidt musik.

Lad os se teorien lidt mere detaljeret

akustisk-stof-2-300x152

Placer skærmhøjttalerne altid på et stativ. Hvis du lægger dem på et bord eller et andet møbel eller en hul kasse, overtager disse vibrationerne i højttalerboksen og fungerer som en resonator, der vil ændre lydbilledet markant. Brug derfor altid enhver form for vibrationsabsorberende (isolerende) opløsning. Spar ikke på det!!! En af de bedste løsninger er, hvis vi har et stativ, hvis base eller inderside kan fyldes med sand. Ved at bruge skum med åbne celle under monitorerne kan du få bedre basgengivelse og bedre stereobillede, da højttalerne ikke overfører vibrationerne til møblerne der holder dem.

Nowsonic Shock-Stop-S-højttaler Akustisk isoleringsskiveinspektører-40316C-300x171

Bordplader udfører normalt denne isolerende funktion, så deres anvendelse gør det unødvendigt at bruge yderligere skum.

Hvad hvis vi ikke har plads eller penge til stativer under højttaleren?

Hvis vi hverken bruger stativ eller skum, kan vi bruge Blu-Tack-lim i alle fire hjørner af højttalerboksen for at forhindre forskydning af skærme. Dette materiale er i stand til at fungere som en slags vibrationsabsorberende opløsning. Det tilrådes at løfte skærmhøjttalerne, der er placeret på bordet, ikke kun på grund af mekanisk adskillelse, men vi kan også mindske kamfiltereffekten og de ugunstige tidlige ekkoer. Skummet og styrofoamet giver ikke vibrationsisolerende virkning, men papkasser og fiberglas eller mineraluldplader gør det.

Opvarm ikke højttalerne!

Det lyder måske underligt i starten, men læg ikke enheder, der udsender varme under højttalerne. Såsom forstærkere, eksterne effekter osv. Varmen, der stiger fra dem, bevæger luften og ændrer lyden.

Hvis du beslutter at købe produktet fra IsoAcoustics, kan du hurtigt og nemt lære med sin regnemaskine, hvilken type vibrationsabsorberende løsning, du har brug for. Du skal kun vælge producenten og typen af ​​din skærm fra en liste.

performa3-revel-C208-hjemmebiograf-center-hangfal1-300x281

Brug skærmhøjttalerne altid i deres oprindelige retning. Altså de stående skærme stående og de liggende skærme liggende! Du kan bruge de universelle stående / liggende skærme i enhver position, men begge højttalere skal være i samme position. I den vedhæftede figur kan du se, at brug af en stående skærm, der ligger på sin side, genererer et uønsket snit i frekvensområdet, hvis vi lytter til det, afviger det kun 15 grader fra monitorens akustiske centrumlinie.

Hvordan skal vi starte?

Dimensionerne på rummet og indretningen der kan bestemme, hvor vores skærme skal placeres, men først og fremmest i tilfælde af mindre rum kan det være meget nyttigt, hvis vi har mulighed for at lokalisere vores højttalere foran den kortere væg. På denne måde får vi en mere afbalanceret basgengivelse, og dermed kan vi maksimere afstanden mellem vores ører og bagvæggen. Hvis bagvæggen er hård, skal den muligvis være mindst 3 meter fra vores ører, ellers skal der anvendes akustisk dæmpning. Bliv foran den kortere væg i rummet.

Reglen på 38 pct

Først og fremmest er det ikke en regel, men en vejledning skabt af den verdensberømte studiodesigner, Wes Lachot. Faktisk bestemmer det den optimale lytteposition i et rektangulært rum med korrekt akustik. Som enhver vejledning er det også baseret på kompromisser og giver kun hjælp til starten. Men det er nok at starte arbejdet, hvor vi kan gøre det perfekt ved finjustering i slutningen.

Bestem først overvågningspositionen, dvs. hvor det tilrådes at sidde.

Mål længden af ​​den længere væg (H), og sæt stolen, hvor du sidder, mens du arbejder på 38% af den. Du kan beregne højttalernes placering som følger: Væglængde (H, i meter) x 0,38. Vores ører skal være i denne afstand fra den modsatte væg. Hvis det ikke er muligt af nogen grund, måles 38% fra bagvæggen og sættes stolen der, selvom det er meget bedre at sidde tættere på den modsatte væg, fordi bastoppene udvikler sig foran højttalerne på grund af de stærke reflektioner. Det værst mulige tilfælde er, at vi sidder foran bagvæggen (undtagen hvis bagvæggen har en meget stærk akustisk dæmpning).

Akustisk diffusor på bagvæggen

Træ akustisk diffusor

Hvis vi planlægger at montere en akustisk diffusor på bagvæggen, tilrådes det at give lidt plads foran det for at lade de diffuse lydbølger sprede sig. Naturligvis afhænger det også af diffusorens typ.

Hvis du ikke kan placere overvågningspositionen på 38% linje, skal du prøve linjer på 35-43%. Du skal på ingen måde sidde i længdeaksen (50%) eller i kvartalets (25%) rum, da det er her, der frembringes første og anden stående bølger.

I en perfekt verden ville den 38 pct. regel give muligvis den mest afbalancerede lavfrekvens, men da vi er i den virkelige verden, anbefales det efter den indledende positionering at søge efter den mest afbalancerede overvågningsposition i vores rum. Det er værd at udføre målinger af frekvensrespons, f.eks. med denne gratis software: ROOM EQ WIZARD.

fortsættes…

DK

Similar Posts