Det er to helt forskellige stoffer, der burde have samme rolle, men det ene gør et meget bedre stykke arbejde end det andet. Så det er lige meget, hvilken vi foretrækker, for de påvirker i høj grad rummenes akustik i både negativ og positiv retning.

Hvis lydabsorption, så akustisk svamp?

Sponzor-169x300

Normalt tænker alle over dette først, når målet er at skabe målrettet lydabsorption, f.eks. under design af et hjemmestudie. Svampepaneler er også velegnede på nogle niveauer, men hvis du virkelig vil vælge kvalitet, vil akustisk stenuld helt sikkert være løsningen. Det har mange fordele, så i mange tilfælde kan du ikke engang spore dette specielle materiale med en svamp.

Hvorfor er det, at de fleste vælger en svamp? Det skyldes primært, at de ser dette klistret til væggene i studierne i de forskellige videoer. Det er grundlæggende ret simpelt, men alligevel mindre effektivt, især hvis ikke den ideelle kvalitet bruges. Som vi ved, annonceres den ægbaserede, styrofoam-løsning på mange fora, men isoleringsskum bliver også ofte misforstået. Hvis det er muligt, undgås disse metoder helt, når det kommer til lydisolering. Det er ikke tilfældigt, at der findes separate varme- og lydisoleringsmaterialer og belægninger på markedet. Stenuld skiller sig derimod også ud som en lyd- og varmeisolering, primært på grund af dens fiberstruktur. Styroporen og dens ledsagere er derimod helt stive og reflekterer lydbølgerne, ergo løser ikke noget, og de skæmmer også interiøret. Den ægbærende opløsning oven i dette er endda brandfarlig.

Stenuld med usynlig effektivitet

Indbygget i væggen som isoleringsmateriale er den fuldstændig usynlig og ødelægger derfor ikke helhedsbilledet. Den absorberer ikke fugt og er desuden brandsikker, hvilket gør den mere sikker end en svamp. Velegnet til både ekstern og intern brug. Med facadeisolering kan den også bruges som udvendig lydisolering for at holde lyde udefra. Hvis du ønsker at eliminere det interne ekko, er det bygget bag traditionelle eller akustiske gipsplader, der har gunstige lydabsorberende egenskaber. Ikke kun lodrette flader, men også vandrette gulve og lofter kan isoleres med stenuld afhængig af situationen. Disse fordele kan også nydes under almindelig brug. Ser vi derimod specifikt på det som et akustisk element, bliver det også vinderen, kun i en anden form.

En stilfuld form for spektakulær lydabsorption

300x300 bredbånd akustisk panel

Der findes flere typer stenuld, alt efter hvor den er placeret. Lydabsorberende plader indeholdende akustisk bomuld skal dog ikke monteres i væggen, under gulvet, over loftet, da de kan bruges alene. De skiller sig også ud som et designelement. De fås i et meget bredt udvalg af farver, så de nemt kan tilpasses rummets stil. De kan placeres på væggen efter behov, men kan også bruges som separate elementer med fold-in ben. Den akustiske silkebelægning tilføjer også meget til udseendet, for ikke at nævne dets effektivitet. Det tilhører gruppen af ​​bredbåndsakustiske elementer. Præcis hvad dette betyder vil blive forklaret nedenfor.

Hemmeligheden ligger i evnen til at absorbere lyd

Men hvad er den akustiske faktor, der gør det meget bedre at vælge stenuld end svamp? Det er ikke tilfældigt, at dette materiale også bruges af professionelle studier.

Antag, at vi ikke er tilfredse med lyden af ​​det givne rum, så vi begynder at tapetsere rummet med svampepaneler som dæmpning. Alligevel bliver lyden ikke bedre, og det er endnu mere og mere, at vi får indtryk af, at det bliver værre og kedeligt, og de dybe lyde kommer ud på en foruroligende måde.

Dette skyldes, at svampen ikke er i stand til at opfylde funktionen som et bredbånds akustisk produkt, i dette tilfælde stenuld. Den har en lav kropstæthed, så den fungerer godt, hvis målet er at dæmpe det højere frekvensområde. Forkert brug kan resultere i overdæmpning, hvilket gør hele rummet livløst, så det er vigtigt at bruge disse elementer fornuftigt på det rigtige sted på det rigtige sted.

Akustisk stenuld med andre materialer

kunst-væg-panel-diffuser-2-300300

Især når det drejer sig om et studie, kan det være tilrådeligt at finjustere akustikken med trædiffusorer eller resonatorer ud over akustikpanelerne i bomuld. Hvis rummet vibrerer på grund af bassen, forvrænger det lydbilledet betydeligt og forringer det endelige resultat i mixe- eller optagestudierne. Træ er en af ​​de bedste basabsorbere, så diffusorer og resonatorer bør placeres ved reflektionspunkter. Parret med stenuld opnås en meget klarere lyd. Ud fra rummets størrelse kan det beregnes, hvor mange resonatorer og diffusorer, der skal installeres.

Samlet set er svampen billig, men på ingen måde tilstrækkelig til at skabe de rette akustiske forhold. Og det kan blive tydeligt på kort sigt. Med akustisk bomuld og ekstra kvalitets akustiske elementer opnås en upåklagelig lyd, hvilket resulterer i et mere krævende, sundere opholdsrum.

Kategorier: Blog