De er to helt forskellige materialer der burde have den samme funktion, men det ene materiale gør det meget bedre end det andet. Det er derfor vigtigt at vælge, hvilken af dem man foretrækker, da de kan have en stor indflydelse på akustikken i et rum, både negativt og positivt.
Hvis lydabsorption, så akustiske svampe?
Det er normalt det første, alle tænker på, når det drejer sig om at skabe målrettet lydabsorption, f.eks. i et hjemmestudie. Til en vis grad kan et svampet panel bruges, men hvis du virkelig ønsker kvalitet, er akustisk stenuld den rigtige løsning. Det har en række fordele, så i mange tilfælde kan svamp ikke engang komme i nærheden af dette materiale.
Hvorfor vælger de fleste mennesker svamp? Hovedårsagen er, at de ser den limet fast på væggene i studierne i forskellige videoer. Det er i grunden ganske enkelt, men mindre effektivt, især hvis der ikke anvendes den ideelle kvalitet. Som vi ved, bliver der ofte reklameret for æggebæger- og styroporløsningen på mange forums, men isoleringsskum bliver også ofte fejlagtigt foretrukket. Hvis det er muligt, bør disse metoder undgås helt, når det drejer sig om lydisolering og lydabsorption. Der er en god grund til, at der findes separate varme- og lydisoleringsmaterialer og -beklædninger på markedet. Stenuld har derimod sin plads som både lyd- og varmeisolering, hovedsagelig på grund af sin fiberstruktur. Styropor og andre materialer er imidlertid helt stive og reflekterer lydbølger, så de løser ikke noget, og desuden forvansker de interiøret. Desuden er løsningen med æggebæger brandfarlig.
Stenuld med usynlig effektivitet
Som isoleringsmateriale er det helt usynligt, når det er indbygget i væggen, så det ikke forstyrrer det overordnede udseende. Det absorberer ikke fugt og er brandhæmmende, hvilket gør det mere sikkert end svamp. Egnet til både indendørs og udendørs brug. Det kan også bruges som facadeisolering, ekstern lydisolering for at holde udefrakommende lyde ude. Hvis internt ekko skal elimineres, kan det monteres bag traditionelle eller akustiske gipsplader for at udnytte deres gunstige lydabsorberende egenskaber. Ikke kun lodrette overflader, men også vandrette gulve og lofter kan isoleres med stenuld, afhængigt af situationen. Disse fordele kan også udnyttes ved almindelig brug. Hvis man derimod betragter det specifikt som et akustisk element, vil det også være en vinder, blot i en anden form.
En stilfuld form for spektakulær lydabsorption
Der findes flere forskellige typer stenuld, afhængigt af hvor den skal placeres. Lydabsorberende paneler med akustisk stenuld behøver dog ikke at blive monteret i væggen, under gulvet eller over loftet, da de kan bruges alene. De kan også bruges som et designelement. De fås i et meget bredt udvalg af farver, så de kan nemt tilpasses til rummets stil. De kan placeres på væggen efter behov, men kan også bruges som et separat element med udtrækkelige ben. Den akustiske silkebelægning bidrager også meget til udseendet, for ikke at nævne dens effektivitet. Den tilhører gruppen af bredbåndsakustiske elementer. Hvad dette præcist betyder, vil fremgå senere.
Hemmeligheden ligger i lydabsorptionskapaciteten
Men hvad er den akustiske faktor, der får dig til at vælge stenuld frem for svamp? Der er en grund til, at professionelle studier bruger dette materiale.
Lad os sige, at du ikke er tilfreds med lyden i rummet, så du begynder at dæmpe rummet med svampepaneler. På trods af dette bliver lyden ikke bedre, og du får indtryk af, at den bliver dårligere og kedeligere, og at bassen bliver distraherende fremtrædende.
Det skyldes, at svampen ikke kan opfylde funktionen af et bredbåndsakustisk produkt, i dette tilfælde stenuld. Den har en lav massefylde, så den fungerer godt, når den dæmper det højere frekvensområde. Hvis de ikke bruges korrekt, kan der opstå overdæmpning, hvilket kan gøre hele rummet livløst, så det er vigtigt at bruge disse elementer klogt og på det rigtige sted og i de rigtige mængder.
Akustisk stenuld med andre materialer
Især i studier kan det være nyttigt at finjustere de akustiske egenskaber ved at anvende diffusorer eller resonatorer af træ ud over akustiske stenuldspaneler. Hvis bassen får rummet til at ryste, vil det forvrænge lydbilledet betydeligt og forringe det endelige resultat i mix- eller optagestudier. Træ er et af de bedste materialer til at absorbere bas, så diffusorer og resonatorer bør placeres på de steder, hvor efterklangen er størst. Sammen med stenuld kan man opnå en meget renere lyd. Størrelsen af rummet kan bruges til at beregne, hvor mange resonatorer og diffusorer der skal placeres.
Samlet set er svampen billig, men ikke nok til at skabe de rette akustiske forhold. Det kan blive tydeligt på kort sigt. Med akustisk stenuld og andre akustiske kvalitetselementer kan der opnås en upåklagelig lydkvalitet, hvilket resulterer i et mere krævende og sundere opholdsrum.
DK