Alle har sikkert oplevet ekkoet når man kommer ind i et tomt eller sparsomt møbleret rum. Dette er også et problem for mange mennesker, når de flytter ind i et nyt hjem, især hvis de er i gang med at indrette huset, i stedet for at tage et komplet sæt møbler med sig, herunder tekstiler og møbler. Problemet skyldes lydrefleksion, men kan fjernes med de rigtige metoder.

Hvad er lydrefleksion?

hvor jeg spiller

Lydbølger preller af på vægge og skaber lydbølger af forskellig retning og styrke i rummet. Det efterklangsagtige lydfelt hjælper os generelt med at opfatte afstand og retning, men det kan være yderst distraherende, hvis efterklangstiden er lang: det forstyrrer den oprindelige lyd og reducerer drastisk forståeligheden og kvaliteten, uanset om det er musik eller tale.

Når vi taler om akustikken i et rum, taler vi i virkeligheden om hvordan lydene efterklanges. Den dårligste akustik findes i klassiske, kantede rum, mens hvælvede, afrundede rum har en væsentlig bedre akustik. I et rum med god akustik fremhæves lydene du ønsker at høre, mens uønskede lyde absorberes. I de fleste af rum vi bruger i dag, er akustikken ikke den bedste i sig selv, så vi har brug for en række forskellige værktøjer til at forbedre den.

Uønskede lyde kan absorberes

reflekteret-lyd-uden-akustisk-diffusor-300x271

Lydabsorption bidrager til at forbedre akustikken. I praksis betyder det, at man på forskellige måder forsøger at forhindre, at lyden reflekteres, og dermed reducere muligheden for ekko. For at opnå det er vi nødt til at bruge elementer der har egenskaber til at absorbere lydbølger.

Når du går ind i et teater eller en biograf, vil du opleve en pludselig ændring i den måde, du hører lyde på: alt er meget mere stille, blødere og mere dæmpet. Det er ikke tilfældigt, for på disse steder anvender man lydabsorbering for at sikre, at lyden fra forestillingen eller filmen er tilstrækkelig skarp og forståelig.

Hvordan undgår man lydrefleksion?

Der er flere måder at undgå lydrefleksion på. Blandt disse er tekstiler meget udbredt: akustiske tæpper, akustiske gardiner, akustiske paneler hjælper med at forhindre lydrefleksion.

For at vende tilbage til indledningen: ekko i boliger opstår også, fordi der er store, tomme overflader, hvor lydene kan give genlyd. Tomme vægflader og tomme gulve giver alle gode muligheder for det. Hvis du stiller høje møbler, gardiner for vinduer, tæpper på gulvet, billeder, hylder på væggen, reduceres efterklangen betydeligt, fordi der er mindre overflade til det.

Akustisk stof er et højere niveau, men pointen er den samme: du skal dække overfladerne hvorfra refleksionen kan komme.

Hvor skal de akustiske elementer placeres?
primær-reflekterende-cover-300x225

På baggrund af ovenstående er det logisk, at man bør sigte mod store, tomme overflader, hvorfra lydene kan prelle tilbage. Du har måske set eksempler på biografsale, hvor hver eneste væg er dækket af gardiner – men de er ikke bare gardiner, de er akustiske gardiner der kan absorbere støj. Gulvene er også dækket af akustiske tæpper til samme formål, men der findes også paneler, som kan hjælpe med at fjerne ekko.

Akustiske tekstiler er tykke materialer med specielle vævninger, der er effektive til at absorbere dybere lyde. Selvfølgelig kan disse tekstiler have forskellige egenskaber, som for det meste afhænger af vævningen: Før du vælger, er det værd at undersøge dem for at sikre, at de passer til dit formål!

Stille rum selv derhjemmee
lydisoleret tæppe-169x300

Med akustiske tekstiler kan du endda skabe et rum derhjemme, som er ekkofrit. Det kan være vigtigt, hvis du har brug for perfekt lyd til dit arbejde, men det kan også være nyttigt, hvis du spiller et instrument og øver meget i dit hjem, eller hvis du blot vil se en film med høj lydkvalitet. Isolerende gardiner og tæpper er også meget dekorative og fås i mange forskellige varianter, så du er sikker på at finde det, der passer til dit hjem.

Derfra handler det kun om brugen: Husk, at de primært er nødvendige til store, tomme rum! En god “bivirkning” er, at de også er effektive til at filtrere støj udefra, så lyden ikke kan spredes fra rum til rum. Dette kan være vigtigt for at sikre, at personer, der bor i samme husstand, ikke forstyrrer hinanden: en person, der ønsker at slappe af, kan gøre det i et roligt soveværelse, og en person, der ønsker at øve sig på sit instrument, kan gøre det uden at blive forstyrret af lyde fra det næste rum. Med akustiske tekstiler og andet udstyr kan du skabe et virkelig roligt og fredfyldt miljø derhjemme, uanset om du slapper af, arbejder eller dyrker dine hobbyer.

DK

Similar Posts