Alle har sikkert oplevet, at hvis man kom ind i et tomt eller dårligt møbleret lokale, gav det genlyd. Dette er også et problem for mange mennesker, når de flytter ind i en ny lejlighed, især hvis huset er ved at blive indrettet i processen, de ikke medbringer et komplet stykke udstyr med deres boligtekstiler og møbler. Dette problem er forårsaget af lydrefleksion, som dog kan elimineres med passende metoder.

Hvad betyder lydrefleksion?

hvor jeg spiller

Lydbølger reflekteres fra væggene, så lydbølger i forskellige retninger og intensiteter genereres i et givet rum. Det reflekterede lydfelt hjælper os generelt med at opfatte afstand og retning, men det kan være ekstremt forvirrende, hvis lyden har lang efterklangstid: den forstyrrer den originale lyd, hvilket drastisk forringer forståelighed og kvalitet, hvad enten det er musik eller tale. .

Når vi taler om akustikken i et rum, handler det faktisk om, hvordan lydene hopper tilbage. Dårligst klarer de klassiske, firkantede rum, mens akustikken er markant bedre for de hvælvede, runde rum. I et rum med god akustik understreges de lyde, du ønsker at høre, mens uønskede lyde absorberes. Akustikken er ikke den bedste i de fleste af de rum, der bruges i dag, så vi har brug for en række værktøjer til at forbedre den.

Du kan sluge uønskede lyde

reflekteret-lyd-uden-akustisk-diffusor-300x271

Lydabsorption hjælper med at forbedre akustikken. I praksis betyder det, at vi forsøger at forhindre refleksion af lyden med forskellige midler, og dermed reducerer muligheden for, at ekkoet udvikler sig. For at opnå dette skal vi bruge enheder, der på grund af deres egenskaber er i stand til at absorbere lydbølger.

Når man går ind i et teater eller en biograf, skal alle have oplevet, at de pludselig hører lyde helt anderledes: Alt er væsentligt mere stille, mere tilbageholdende, kedeligere. Dette er ikke en tilfældighed, da det er de steder, hvor lyden absorberes, så lydene fra forestillingen og filmen er tilstrækkelig skarpe og forståelige.

Hvordan undgår man lydrefleksion?

Der findes flere værktøjer til at forhindre lydrefleksioner. Heraf er tekstiler meget brugt: akustiktæpper, akustikgardiner, paneler er med til at sikre, at lydrefleksion ikke er et problem.

Vender vi tilbage til indledningen, udvikles ekkoerne af lejlighederne også på grund af de store, tomme flader, der er til rådighed, hvor lydene kan hoppe tilbage. Tomme vægflader og tomme gulve giver alle en glimrende mulighed for dette. Hvis der placeres høje møbler, gardiner på vinduerne, tæpper på gulvet, billeder, hylder på væggen, vil refleksionen blive stærkt reduceret, fordi det egnede areal bliver mindre.

Akustiske tekstiler repræsenterer et højere niveau end dette, men pointen er den samme: De skal dække de overflader, hvorfra refleksionen kan opstå.

Hvor skal de akustiske apparater placeres?

primær-reflekterende-cover-300x225

Baseret på ovenstående giver det mening at målrette mod store, tomme overflader, hvorfra lyde kan hoppe tilbage. I biograferne kunne man se et eksempel på, at hver væg er beklædt med gardiner – jamen det er ikke simple gardiner, men akustiske gardiner, der kan absorbere støj. Gulvet er også dækket af akustiske tæpper til samme formål, men paneler er også tilgængelige for at hjælpe med at eliminere ekko.

Akustiske tekstiler er specielle vævede, tykke materialer, der også er effektive til at absorbere dybere lyde. Selvfølgelig kan disse tekstiler have forskellige egenskaber, som bedst bestemmes ved vævning: før du vælger, er det værd at tjekke omhyggeligt for at se, om de passer til dine mål!

Stille værelse selv derhjemme

lydisoleret tæppe-169x300

Ved hjælp af akustiske tekstiler kan du endda skabe et rum derhjemme, der er fri for ekko. Dette kan være vigtigt, hvis du har brug for den perfekte lyd på grund af dit arbejde, men det kan også være nyttigt, hvis du spiller et instrument og øver dig meget i din lejlighed, eller hvis du blot vil se en film med lydkvalitet. Akustikgardiner og tæpper er også ekstremt dekorative, fås i mange variationer, så du er sikker på at finde et, der passer ind i dit hjem.

Fra nu af er fokus på brug: husk, at der først og fremmest er brug for store, tomme flader! En behagelig “bivirkning” er, at de effektivt filtrerer støjen udefra og ikke tillader lyden at sprede sig fra rum til rum. Dette kan være vigtigt for ikke at blive forstyrret af folk, der bor i en husstand: Den, der ønsker at slappe af, kan gøre det i et stille soveværelse, som kan øve sig på sit instrument, kan gøre det uden at blive forstyrret af de lyde, der kommer ind fra det næste. værelse. Med akustiske tekstiler og andre værktøjer kan du skabe et virkelig stille, fredeligt miljø derhjemme, uanset om du vil slappe af, arbejde eller dyrke din hobby.

Kategorier: Blog