Det kan virke som om at det ikke er noget stort problem at finde de optimale parametre for et gardin. Når vinduets eller dørens dimensioner er angivet, så alt du behøver er en centimeter, og oplysningerne kan registreres. Ja, men hvis vinduer og døre giver grundlaget, vil slutresultatet næsten helt sikkert ikke blive det mest ønskede. Det gælder især, hvis varmeisoleringsgardinet ikke kun er dekorativt, men også har en akustisk funktion. I dette tilfælde er vægten lagt på at øge lydabsorptionen, hvilket ikke overraskende primært er drevet af idealdimensionerne. Men hvad skal man så overveje for at træffe et synligt og hørbart perfekt valg?

Find målebåndet frem!

Cinta-Efstand-Laser-300XXX

Det er virkelig værd at have en skrædderblyant lige ved hånden, for det er ikke et område, hvor øjet er målestok. Det er fint nok at gætte, en smartphone-app kan være en vinder, og det er usædvanligt at være en fremragende gætter, men nøjagtig dimensionering er ikke en gambling-aktivitet. Der er altså ikke plads til tilnærmede værdier her. Men for det meste er der jo ingen, der har lyst til at skifte gardiner hver anden uge, så det er et offer af energi og tid. Ordsproget “Mål to gange, skær én gang” gælder også her, selv om skæringen ofte vil blive udført af en professionel.

Det anbefales, at gardinet skal være mindst dobbelt så bredt som vinduets bredde, men i virkeligheden er det bedst at bruge en multiplikator på to og en halv. Den urbane legende om, at det rigtige gardin er nøjagtig samme størrelse som vinduet eller døren, er en grov misforståelse, og kun én ting er tilrådeligt. Glem det, og helst for altid! Der kan ikke begås en mere alvorlig fejl!

Hvad er en god idé at være opmærksom på for at opnå perfekt lydabsorption?

Præcise størrelser er afgørende for at sikre, at gardiner uanset om de er skræddersyet til døre eller vinduer, ikke kun har en æstetisk effekt, men også gør en akustisk forskel. Hvad mener vi? For eksempel, jo større afstanden mellem gardinet og f.eks. væggen eller dørkarmen er, jo mere lydbølger kan “slippe ud” gennem gardinet, dvs. jo mindre lydabsorberende er det. Det er derfor en rigtig god idé at hænge gardinet ned til jorden, og den kan også røre ved væggen, og det anbefaler vi, da det er den bedste måde at maksimere lydisoleringen på. Selv om en gardinring er en meget populær løsning, er den ikke ideel ud fra dette synspunkt, dvs. akustisk set. Lyd kan og vil strømme frit gennem hullerne, så hvis lydabsorption er en vigtig mulighed, bør denne metode ikke anvendes.

Den bedste løsning er den optrækkelige bånd

Cordon Rideau-300x169

Det er godt med optrækkeligt bånd, fordi krogen på afdækningen hænger bag gardinet. Derfor hæves gardinet op til 2-3 cm i toppen, hvilket reducerer mellemrummene. Husk, at selv det mindste mellemrum kan lade lyd slippe igennem, hvilket reducerer rummets rolighed.

Så er det tilrådeligt at være lidt opmærksom på materialets tykkelse. Logisk set er det sådan, at jo tykkere materialet er, jo bedre er lydabsorptionen. Tætte, flerlagede gardiner er derfor en klar fordel, og deres bølgede drapering er også en fryd for øjet.

Det fremgår af ovenstående, at disse modeller ikke kun er et godt valg ud fra et funktionelt synspunkt. I praksis er det ikke et spørgsmål om at give et materiale som naturligvis er et praktisk og akustisk fremragende valg, men som ellers har meget at kritisere på grund af sit udseende. Nej! Tværtimod! Akustikgardiner har praktiske kvaliteter kombineret med æstetiske egenskaber, som gør dem til et attraktivt interiørtilbehør, der kan pynte rummet. Et velvalgt møbel kan være omdrejningspunktet i ethvert rum og straks tiltrække øjet.

Hvornår og hvordan kan du høre forskellen?

I lyset af ovenstående er spørgsmålet: Hvordan opfattes lyddæmpning i hverdagen? Det kan synes at være et alt for simpelt spørgsmål, men i en tid, hvor mange mennesker ikke er klar over støjforurening, er det vigtigt at fremhæve de specifikke forhold. Lad os se på disse på et grundlæggende niveau!

Akustikgardiner kan bruges på kontorer, i boliger eller endda i studier, da de er fremragende til at absorbere lydbølger. I nogle tilfælde er det ikke ualmindeligt med en støjdæmpning på 20-30 decibel, hvilket ikke er nogen ringe bedrift. Ofte kan man kun konstatere de eneste negative konsekvenser af støjforurening: distraktion, koncentrationsbesvær, unødig træthed, utilstrækkelig nattesøvn, utilstrækkelig hvile og listen fortsætter.

Disse symptomer er til stede i næsten alles liv i dag, men meget få mennesker ved, hvad der forårsager dem. En af de mest håndgribelige konsekvenser af lyddæmpning er, at de ovenfor nævnte talesymptomer enten reduceres eller helt forsvinder. Samtidig kan den fysiske akustiske oplevelse forbedres betydeligt, f.eks. når man ser en film eller lytter til musik.

Læg dertil den indlysende fordel, at akustikgardiner er et farverigt og stilfuldt valg til at pynte et rum, og der er ingen tvivl om, at det er værd at drage fordel af de støjdæmpende og livskvalitetsforbedrende fordele. Et moderne, moderigtigt stykke af høj kvalitet er heller ikke uoverkommeligt dyrt, så det er nemt at få til ethvert hjem.

DK

Similar Posts