De fleste mennesker er allerede vant til at leve i et støjende miljø. Det er næsten umuligt at flytte til et sted, hvor der er perfekt stilhed, og vores krop har tilpasset sig det – vi har lært at ignorere de lyde, vi ikke har brug for. Men det er ikke altid muligt, og der er et niveau af støjforurening, som kroppen ikke længere kan tåle i længden uden konsekvenser.

Hvad er støjforurening?

Støjforurening er den støj, der kommer fra vores miljø. Vi kan ikke rigtig undgå dette, i hvert fald ikke i alle situationer. I byerne er lyden af ​​køretøjer, lyden fra byggepladser, musikken fra natklubberne, støjen fra folk, der taler, det mest slående, og i ejerlejlighederne høres ofte naboernes taler og aktiviteter.

Støjreduktion-300x132

Mange synes, der er helt stille på landet, men den, der flytter ud af byerne, burde blive skuffet: Der er også støjforurening i landsbyerne, bare anderledes. Støjen fra køretøjer er klart mere moderat, men på landet kan man høre hundes gøen, lyden af ​​en plæneklipper eller motorsav, naboerne, der snakker på gaden, hamrer, borer, skærer og så videre. Og så nævnte vi ikke engang de kraftigere husholdningsapparater: vaskemaskine, opvaskemaskine, tørretumbler, støvsuger … disse findes både i landsbyer og byer.

Så støjforurening er overalt, og dens høje niveauer er et relativt stort problem i dag. Vi lever højere og højere, hvilket skyldes udviklingen af ​​transport, flere og flere husholdningsapparater, de hastigt ekspanderende byggepladser. Samtidig ser vi flere og flere negative effekter, som det ville være vigtigt at gardere sig imod.

Hvad er de negative virkninger af støjsmog?

Desværre påvirker høje niveauer af støjforurening også vores helbred, og ikke ligefrem: Det kan være årsag til mange sygdomme, endnu mere alvorlige.

Disse problemer omfatter støj:

  • Søvnforstyrrelser: på den ene side kan det også være en direkte konsekvens, hvis der for eksempel er en natklub i nærheden af ​​vores lejlighed, og vi ikke kan sove på grund af den bortfiltrerede støj. I tilfældet med Budapests udendørs natklubber er dette et konstant problem blandt den omkringliggende befolkning i sommermånederne. Til gengæld kan stress gøre det sværere at sove – se næste afsnit.
  • Stress, nervøsitet: konstant udsættelse for støj forårsager kronisk stress og nervøsitet, selv ubemærket. Det holder vores krop konstant vågen, så vi ikke kan sove, vi er konstant spændte op til bumser, ude af stand til at koncentrere os, hvilket påvirker alle områder af vores liv. For ikke at nævne, at stress er et arnested for mange fysiske lidelser.
  • Hovedpine: Det kan udløses direkte af lyden, men stress kan også medvirke til, at mange mennesker selv udvikler kronisk hovedpine på grund af lydforurening.
  • Hjerte-kar-sygdomme: Disse kan i høj grad være en konsekvens af stress, men det er også et videnskabeligt bevist faktum, at at blive udsat for høje niveauer af støjforurening øger din risiko for slagtilfælde og hjerteanfald.
  • Kognitive lidelser og mentale sundhedsproblemer: Vi plejede at nævne, at “jeg er allerede vild med denne støj” – men der er dem, der ikke joker med det. Mindre psykiske gener kan i det mindste opstå, hvis vi er tvunget til at eksistere i konstant støj. Det kan også være et problem med koncentration og tænkning.
  • Tinnitus: Tinnitus kan være en direkte konsekvens af høj støj. I bedste fald er det kun midlertidigt: Du har sikkert oplevet, at dine ører ringer efter en koncert eller en høj natklub, men chancerne er, at det går over næste dag. Men er du konstant eller tvunget til at udholde meget støj, kan tinnitus desværre også blive permanent, hvilket betyder længerevarende høretab.
  • Høretab: Mange musikere rapporterer, at deres hørelse er blevet væsentligt forringet gennem årene i musikbranchen – mængden af ​​koncerter og øvelser har haft en indflydelse. Dette er især tilfældet for dem, der ikke har beskyttet deres hørelse tilstrækkeligt gennem årene, idet de tager let på problemet. Tinnitus, tinnitus, høretab er meget almindeligt hos mange af dem, og det er desværre allerede irreversibelt, højst kan yderligere forværring forhindres.

Forfriskning i den larmende verden

Lydabsorbering-med stik-300x169

En stille krog er en forfriskning i den konstante støj, ikke i øvrigt en hvile for kroppen, hvilket er vigtigt for at undgå de ovenfor nævnte problemer. Det er dog ikke nemt at skabe stilhed omkring os, men det er heller ikke umuligt: ​​Med ordentlig isolering af vores hjem, ørepropper og brug af akustiske gardiner kan vi gøre meget for at filtrere det meste af støjen fra, når vi vil. til.

For nogle jobs er dette essentielt, såsom i lydstudier, men for kontorjobs kan koncentration være en stor hjælp, såvel som effektivitet, hvis vi ikke udsættes for konstant støj. Så stilhed er vigtig for både effektivt arbejde og sundhed – lad os prøve at skabe det både derhjemme og på arbejdet!

Kategorier: Blog