De fleste mennesker er vant til at leve i et støjende miljø med høj lyd. Det er næsten umuligt at flytte til et sted, hvor der er helt stille, og vores kroppe har tilpasset sig – vi har lært at ignorere lydene vi ikke har brug for. Men det er ikke altid muligt, og der er et niveau af støjforurening, som kroppen ikke længere kan tåle uden konsekvenser på lang sigt.

Hvad er støjforurening?

Støjforurening er støj fra vores omgivelser. Vi kan ikke rigtig undgå det, i hvert fald ikke i alle situationer. I byerne er de mest indlysende lyde lyden af køretøjer, byggearbejde, musik fra natklubber, folk der taler og i ejerlejligheder er det nabostøjet, når naboer taler og laver ting.

Støjreduktion-300x132

Mange mennesker tror, at der er helt stille på landet, men de der flytter ud af byerne af denne grund, bliver skuffede: der er også støjforurening i landsbyerne, bare anderledes. Selv om støjen fra køretøjer helt klart er mindre høj, er der på landet større sandsynlighed for at høre hunde gø, plæneklippere eller motorsave, naboer, der taler på gaden, hammerarbejde, boringer, træhugning osv. Og så har vi ikke engang nævnt de højere husholdningsapparater: vaskemaskiner, opvaskemaskiner, tørretumblere, støvsugere … de findes både i landsbyer og i byer.

Støjforurening er altså overalt, og i dag er de høje niveauer et relativt stort problem. Vi lever i en verden, der bliver mere og mere støjende på grund af udviklingen af transport, det stigende antal husholdningsapparater og den eksplosive vækst i byggeriet. Samtidig ser vi også flere og flere negative virkninger, som det er vigtigt at beskytte sig mod.

Hvilke negative virkninger kan støjforureningen have?

Desværre kan et højt niveau af støjforurening også påvirke vores helbred og ikke på en positiv måde: Det kan være årsag til mange sygdomme, også til mere alvorlige.

Her er nogle af de problemer, der skyldes støj:

  • Søvnforstyrrelser: På den ene side kan det være en direkte konsekvens, f.eks. hvis der er en natklub i nærheden af dit hjem, og du ikke kan sove på grund af støjen. Det er et konstant problem i Budapests udendørs natklubber i sommermånederne for folk, der bor i området. På den anden side kan stress også gøre det svært at sove – se næste punkt.
  • Stress, nervøsitet: Konstant udsættelse for støj forårsager kronisk stress og nervøsitet, selv om det går ubemærket hen. Det holder vores krop i en konstant vågen tilstand, så vi kan ikke sove, vi er konstant stressede og ude af stand til at koncentrere os, hvilket påvirker alle aspekter af vores liv. For ikke at nævne, at stress er en grobund for mange fysiske sygdomme.
  • Hovedpine
  • Kardiovaskulære sygdomme: Disse kan i høj grad være en følge af stress, men der er også videnskabeligt bevis for, at langvarig udsættelse for høje niveauer af støjforurening øger risikoen for slagtilfælde og hjerteanfald.
  • Kognitiv svækkelse og psykiske problemer: Vi siger ofte “den her støj driver mig til vanvid” – men nogle mennesker laver ikke sjov. Det kan i det mindste give mindre psykiske problemer, hvis vi konstant er tvunget til at eksistere i støj. Det kan også give problemer med koncentration og tænkning.
  • Tinnitus: Tinnitus kan være en direkte følge af høj støj. I gode tilfælde er det kun midlertidigt: Du har måske oplevet ringen i ørerne efter en koncert eller en højlydt aften i byen, men det forsvinder sandsynligvis den næste dag. Men hvis du konstant er tvunget til at udsættes for høj støj, kan tinnitus desværre blive permanent, hvilket betyder længerevarende høretab.
  • Høretab: Mange musikere rapporterer om en mærkbar forringelse af deres hørelse efter mange år i musikbranchen – mængden af koncerter og øvelser har taget sin pris. Det gælder især for dem, der ikke har passet ordentligt på deres hørelse i årenes løb, og som har taget let på problemet. Øresusen, tinnitus og nedsat hørelse er almindeligt forekommende hos mange mennesker, og desværre er de irreversible og kan i bedste fald forebygges.

Afslapning i en larmende verden

Lydabsorbering-med stik-300x169

Et stille hjørne er et pusterum fra den konstante støj og ikke mindst et hvil for kroppen, hvilket er vigtigt for at undgå de ovennævnte problemer. Det er dog ikke let at skabe stilhed omkring os, men det er heller ikke umuligt: ved at isolere vores hjem ordentligt, bruge ørepropper og akustiske gardiner kan vi gøre meget for at filtrere det meste af støjen fra, når vi ønsker det.

For nogle job er det vigtigt, f.eks. i optagestudier, men for kontorarbejde kan det også være en stor hjælp for koncentrationen og dermed effektiviteten, hvis vi ikke er udsat for konstant støj. Så stilhed er vigtig for både effektivitet og sundhed – lad os forsøge at skabe den derhjemme og på arbejdspladsen.

DK

Similar Posts