JVC DLA NX7 Hjemmebiografprojektor Test

Det japanske mærke er ikke ukendt blandt hi-fi- og lydejere. JVC-ingeniører brugte avanceret teknologi, når de producerede DLA NX7.

Hvad er kriterierne for valg af projektor?

Et af de vigtigste aspekter ved valg af projektorer er billedkvalitet. Også for fjernsyn og projektorer er forholdet mellem kontrast og sortniveau en af de vigtigste faktorer, der skal overvejes, når man køber dem. Kvaliteten og typen af linse og optik påvirker også farver og toner på projicerede billeder. Jo højere lysstyrken på en projektor er, desto mere intense og dybere sorte toner kan den producere i højere lys, så subtile toner bevares.

Panel JVC-4K-Lcos

Veltilrettelagte projektorer producerer lave indfødte sorte niveauer, som derefter kan behandles senere med dynamisk iris eller andre metoder, hvilket resulterer i mættede, dybe sorte niveauer selv i de mørkeste scener. Lcos-billedbehandlingsenheder blev brugt i JVC NX-serien.

NX7-model

Proyector JVC-DLA-NX7-kortsluten

Takket være de 0,69 tommer indfødte 4K D-Ila-billedchips opnåede man et virkelig fantastisk sortniveau og perfekt kontrast med NX7-projektoren. Denne fantastiske enhed kan også vise 8,8 millioner pixels! Omfattende farvepalet, afbalanceret hvidt niveauforhold og lysstyrke karakteriserer projektoren. Wire Grid-polarisatoren uddyber sortniveauet yderligere, og funktionen Auto Tone-Mapping giver dig mulighed for at vise HD-indhold i endnu bedre kvalitet takket være den mere avancerede Frame Adapt HDR-tilstand. NX7-modellen har en lysstyrke på 1900 lumen og en nominel kontrast på 80.000: 1.

Rammeadapter

En firmwareopdatering er også frigivet til 4K D-Ila hjemmebiografprojektorer og er tilgængelig til gratis download. Frame Adapter er en dynamisk farvetilknytningsfunktion, der automatisk justerer HDR10-indhold for optimal lysstyrke, farvesammensætning og nuance. Mærket bruger sin egen algoritme til at analysere det forskellige farveindhold og lysstyrke såvel som den maksimale lysstyrke på HDR10-indhold og justerer derefter det dynamiske område for det mest perfekt projicerede billede baseret på dem, ikke kun for mørkere scener, men også for lysere scener. Det analyserer også farvemætning, nuance og lysstyrke på videofiler og justerer dem til det passende niveau, hvilket betyder, at denne opdatering automatisk justerer alle nødvendige indstillinger, når du projicerer HD-billeder. Frame Adapt HDR-lydkortlægning udfører dynamiske justeringer.

JVC automatisk tontilldelningsfunktion

Teateroptimering

HD-opdateringen er yderligere indstillet med Smart Optimizer-smartfunktionen, der beregner projektionsforhold og projektorstatus under opsætningen. Med denne nye funktion er det også muligt at specificere størrelsen på det projicerede billede og lysforøgelsen på projektionsskærmen i menuen. Det tager også hensyn til de faktorer, der bestemmer projektorens lysstrøm, lampens tilstand og indstilling, zoomobjektivets position osv. Tidligere kunne billedtilstanden indstilles i 3 trin med NX7-projektoren i fem trin. I praksis betyder det, at HD-indhold vises endnu mere perfekt, pænt og tydeligt på skærmen.

Billedindstillinger

NX7 tilbyder meget finere indstillinger for HD-indhold end sine forgængere. De tre standardindstillinger er billedfarve, mørkt niveau og lysniveau. Disse giver dig mulighed for at justere billedets samlede lysstyrke eller kun justere de mørke eller kun lyse dele, hvis du ønsker det, men der er allerede fem justeringsmuligheder tilgængelige via opdateringer.

DLA-Linse

Det store glasobjektiv giver skarpe billeder, stort fokus, jævn lystransmission og jævn lysstyrke. JVC-projektoren har også fremragende zoom- og switchfunktioner. En ægte glaslinse resulterer i mindre forvrængning og et skarpere billede, en almindelig regnbueeffekt på DLP-projektorer og et pixelgitter på LCD-projektorer, der ikke ses med denne enhed. Den motoriserede linse og fokus på 65 mm garanterer også perfekt billedkvalitet. Projektoren er meget lydsvag i forhold til sine forgængere.

Andre

Funktionerne inkluderer Clear Motion Drive-rammeinterpolation og Multiple Pixel Control (MPC) for forbedret detalje. Lav latenstidstilstand har også denne fremragende projektor, der tilbyder 11 justerbare billedtilstande, er udstyret med en 265 Watt NSH-lampe med en levetid på ca. 3.500 timer, og i Eco-tilstand kan den stige til op til 4.500 timer. Sammenlignet med tidligere modeller er lysstyrken også øget.

Fjernbetjeningen er blevet meget mindre og mere moderne i design end for eksempel NX5-projektoren. Denne innovation kan dog ikke skrives til fordel for den nye model, da denne lille fjernbetjening ikke er særlig gennemsigtig, og selvom den har baggrundslys, kan den let skubbes til siden, når du vil skifte på grund af den ensartede placering af knapperne.

Billedtesten

Testen blev udført i et sofistikeret biografrum på ca. 25 kvadratmeter. Den komplette mørklægning blev løst af ejeren med tykke akustiske mørklægningsgardiner, så praktisk set biografoplevelsen er virkelig som at sidde i en biografsal på en plads. Installation af projektoren var meget let og hurtig, slet ikke besværligt. Vores første prøveemne var fantasy-eventyrfilmen Eragon fra 2006. Vi var tilfredse med projektorens ydeevne, der oplevede ekstremt livagtige farver, optimale nuancer og tilfredsstillende sortniveauer i både mørkt og dagslys. Det samme kan siges for fantasy-filmen Clash of the Titans fra 2010. Projektoren projicerede helt klare og perfekte billeder på farten, og vi testede lysstyrken selv under en lampe, og det skuffede ikke.

Konklusion

JVCs K-projektorer er med rette blandt de bedste projektorer. Fordelene ved NX7 inkluderer; ekstremt stille betjening, en ægte glaslinse, der giver dig mulighed for at projicere meget mere levende og klarere billeder end LCD- og DLP-projektorer. Og takket være firmwareopdateringer er der endnu flere muligheder for yderligere at optimere billedkvaliteten. Det transmitterer virkelig HD-billeder fejlfrit. Lysstyrken er øget, så denne enhed fungerer perfekt selv i dagslys eller lampelys. Både zoomen og linsen er perfekte, og lystransmissionen og lysstyrken afbalanceres med en ekstremt bred farvepalet. Og de imponerende Auto Frame Adapt og Auto Tone Mapping-funktioner tilføjer meget for at få HD-indhold til at vises på skærmen i virkelig perfekt og naturtro kvalitet. Den omfattende billedjusteringsmenu er også meget nyttig.

Vi var dog ikke længere så tilfredse med fjernbetjeningen. Tidligere modeller havde en større, logisk arrangeret fjernbetjening, mens NX7’s fjernbetjening ikke var godt lagt. Vi savnede trådløs HDMI, og det ville være rart, hvis vi ikke bare producerede denne fantastiske projektor i sort. Kontrasten kunne være endnu mere perfekt, og selvom sortniveauet er forbedret meget sammenlignet med tidligere JVC-projektorer, kunne det stadig være lidt raffineret.

Skrevet af Róbert Polgár