Billigste akustiske ideer for et  begynderstudie

Alle, der overvejer at bygge et hjemmestudie, skal vide, at det ikke er en enkel proces, og at det meget afhænger af planlægningen. Ofte er løsningen lige foran vores øjne, men vi har ofte en tendens til at overkomplicere tingene.

Lad os starte med at lægge fundamentet

Først og fremmest skal vi afklare, hvilket beløb vi står til rådighed. Det er også vigtigt at udnytte den tilgængelige plads godt. Hvis vi overfylder den med alt muligt unødvendigt tilbehør, kan det hæmme vores arbejde senere hen. Lad os derefter overveje, hvilke værktøjer vi absolut har brug for. Opbygning af et atelier er en proces, der kan forlænges praktisk talt i det uendelige.

Når du først har det grundlæggende, er det op til dig at beslutte, hvordan og hvor langt du vil gå med udvidelsen. Vi kan langsomt erstatte de gamle ting med nyere, mere moderne og dyrere produkter, som gør vores arbejde lettere, men samtidig giver bedre kvalitet.

Hvad er dog tællingen?

Den nederste grænse er nemmere at bestemme end den øverste, da den næsten strækker sig til himlen og videre ud over den. For et billigt men godt hjemmestudie kan det nødvendige udstyr fås for omkring 280-300 tusinde HUF. Hvis du er hjemme med emnet, kan du købe brugt udstyr af god kvalitet til en rimelig pris, som du senere kan udskifte efter behov og muligheder. Det kan lyder dyrt i første omgang, men omkostningerne ved at oprette et professionelt studie er eksponentielt højere. Men du kan også se på det på denne måde: Beløbet er ikke mere end prisen på en god smartphone, og til gengæld kan du bygge et ret cool hjemmestudie.

Hvad har du bruge for hjemmestudiet?

Det er måske ikke overraskende, at hele dens sjæl er en kraftfuld computer. Det gode er, at de fleste af os allerede har et, så det er ikke nødvendigvis en ekstra investering. Mac eller pc? Det er ligegyldigt, for det er slet ikke en afgørende faktor for skabelsen af værker i verdensklasse.

En DAW (digital audio workstation) er også et uundværligt værktøj, og du bør vælge den, der er nemmest at bruge. Det nytter ikke noget at have professionelt udstyr, hvis du ikke kan bruge det fuldt ud. Under alle omstændigheder kan du ikke se på de optagelser, du har lavet, om det var en Cubase eller en ProTools, som er meget dyrere.

Selv om computeren har et lydkort, er det langt fra at opfylde vores behov, da dets muligheder er ret begrænsede. Et billigere USB-interface med f.eks. en mikrofonforstærker, fantomkraft, jack, XLR-indgang og naturligvis stereoudgang er tilstrækkeligt. Og der er ingen mangel på hovedtelefonudgange.

Den gode nyhed er, at prisen på studiemikrofoner er faldet betydeligt i takt med den teknologiske udvikling.

Derudover skal du bruge hovedtelefoner eller monitorhøjttalere, da du skal bruge noget at lytte til det færdige værk på. Med hensyn til mixning er det ligegyldigt, hvilken af dem du bruger, for det er værd at lytte til det endelige resultat et andet sted (i bilen, på et stereoanlæg, på en velkendt lydmaskine osv.), for kun på den måde kan du få et overordnet billede af, hvordan det lyder.

…og her kommer vi til et andet vigtigt punkt for udstyr til hjemmestudier. Vi har allerede talt om udstyret, men hvordan skal omgivelserne være?

Undersøgelse af akustisk akustisk måling

Det hele handler om akustik!

Fordi dyre instrumenter og kvalitetsudstyr er ubrugelige hvis rummets akustik er dårlig. Uanset hvor meget penge du bruger, vil selv et udstyr til en million dollars lyde dårligt.

Vi har brug for materialer, som vi kan placere for at forhindre uønskede lyde i at sprede sig. Det skal understreges, at isolering ikke må forveksles med lydisolering.

Her kommer de billigste akustikløsninger!

Gør-det-selv-løsninger er i dette tilfælde yderst omkostningseffektive. Vægmonterede paneler kan f.eks. være fremstillet af stenuld med en ramme af træ eller metal. Du kan naturligvis også købe disse færdige, men til en højere pris.

Vi bør dog ikke stoppe her, for der er stadig et bredt udvalg af lydabsorberende produkter at vælge imellem, f.eks. akustiske gardiner eller tæpper. Disse reflekterer ikke lyden, men absorberer den takket være tekstilets høje tæthed. Jo tættere og tungere materialet er, jo mere lyd kan det absorbere. Ved at bruge dem kan man reducere ekkoet, der forstyrrer lydniveauet og forringer lydklarheden, betydeligt. Billigere løsninger er at stable en stor bunke stof i hjørnerne. Kluden har en høj specifik vægtfylde.

Men du kan også bruge presset karton. Ikke hult. Vi kan også sætte bogreoler fulde af bøger i refleksionspunkterne. Læg om muligt et tæppe over døren, hvis det er muligt. Læg aldrig tæpper på væggene! Flyt højttalerne så langt ind i væggen som muligt. Du kan reducere rumfornemmelsen, men lydtryksniveauet vil blive reduceret betydeligt. Dette vil resultere i en mere jævn lydoptagelse.

Det sidste trin er den akustiske måling

I mangel af professionelle måleinstrumenter kan vi stole på vores ører, men det er ikke den bedste løsning, fordi alles hørelse er subjektiv. Hvis det er muligt, skal du bruge en mikrofon til objektiv måling. Gratis software til måling og korrektion kan findes på internettet. F.eks. REW room EQ.

En professionel vil naturligvis foretage målinger på alle punkter i rummet og placere de lydabsorberende elementer i overensstemmelse hermed. Vi kan dog være ganske tilfredse med blot at justere omgivelserne for at få den rigtige lyd på det ene sted, hvor vi sidder, når vi mixer.

Inden vi giver alle vores penge til vores hjemmestudie, skal vi huske, at musik ikke handler om dyre instrumenter og udstyr, for slutresultatet afhænger i langt højere grad af fantasi og kreativitet.

DK

Similar Posts