Niveauet af støjforurening er kritisk i dag, og der er næsten ingen husstande, der ikke er berørt. Selv om der tilfældigvis ikke er et eneste køleskab eller et elektronisk apparat, der kører med alle decibelværdier, vil støjen udefra med garanti trænge ind, selv med en ordentlig isolering.

Men hvad har alt dette at gøre med materiale- og tekstilverdenen?

Tilsyneladende er der ingen forbindelse mellem disse to områder, men det er i virkeligheden kun et skin. Det er ikke tilfældigt, at fagfolk i teatre og koncertsale, som er industrianlæg, lægger stor vægt på at anvende optimale tekstiler for at fremme en ideel akustik. Hvorfor skulle lydabsorption ikke spille præcis den samme rolle i alle husstande? Det er et mål, der kan yde et stort bidrag til en afslappet søvn og afslapning. Kort sagt kan det være med til at skabe en højere livskvalitet.

2015-heminredning -trend-0-copia-300x200

Hvad er der galt med støjfyldte rum?

Hvad? Dybest set alt. I et rum med et rum, der buldrer og knalder, er det særligt svært at koncentrere sig. Desuden er for tidlig træthed uundgåelig. Mange personlige rum har disse egenskaber, selv om kun få mennesker har været opmærksomme på dem indtil nu. Dårlig akustik er et faktum, som man ikke bør acceptere, for selv om man naturligvis ikke kan vende rummet på hovedet, kan tekstilindustriens perler hjælpe meget til at skabe en bedre lyd. Overflader, der forbedrer akustikken, kan ikke udelukkende være akustikplader. Selv møbler, tæpper, gardiner, sofaer og lænestole kan gøre en væsentlig forskel for akustikken i et rum. Men vær også opmærksom på hjørnerne i rummet. I hjørnerne kan du sætte flere typer basfælder eller hjørneelementer, der er beklædt med tekstiler af forskellige materialer.

Hvorfor er dette så interessant?

Fordi hjørnerne normalt er de mest problematiske ud fra et akustisk synspunkt.

Nu tilbage til tekstiler, fordi disse overflader også kan udføre deres funktion, fordi de har den rigtige beklædning. Generelt giver tekstiler det, der kaldes porøs lydabsorption, men også højfrekvent lydabsorption. Naturligvis har materialernes indre struktur stor indflydelse på effektiviteten af lydabsorptionen. Et glimrende eksempel på dette er hør. Hørets struktur, dvs. dets fibre, tvinger lydbølgerne til at skifte retning hele tiden. Det er en god ting, fordi det tager forholdsvis lang tid for fibrene at passere gennem materialet til sidst. Hvert retningsskifte medfører et energitab. Hvis man dertil lægger den bonus, at væggen er til stede, som kan sende lydbølgerne tilbage til fibrene, er processen dobbelt så vellykket. Dette er i øvrigt princippet om passiv lydabsorption i meget enkle vendinger.

Hvad gør et materiale til et godt akustikmateriale?

For at komme lidt nærmere på, hvad der gør et tekstil ideelt til lydabsorption, er her en definition, der er ganske let at fordøje for lægmand. Et tekstils akustiske porøsitet er bedre, jo større antallet af hulrum i materialet er, jo tættere og tykkere det er, og jo større er forholdet mellem materialets samlede volumen. Det er ikke underligt, at mange mennesker foretrækker f.eks. polyurethanskum eller akustisk stenuld, som de førnævnte paneler er fremstillet af. Der anvendes også ofte tekstilfibre eller uldfilt.

Kunstnerisk vægbeklædning
Kan de akustiske egenskaber formes bagefter?

Ja. Det er den gode nyhed! Faktisk har de fleste byggede rum ikke meget at prale af på dette område. Indsættelse af et enkelt draperi i de fleste tilfælde eller en større overflade til lænestole og sofaer eller måske en hjernemåtte til væggene kan hjælpe enormt meget med at reducere støjforurening og afbalancere akustikken. Alternativt er brugen af akustikpaneler, som nævnt ovenfor, en fremragende og effektiv idé.

Med andre ord kan man opnå maksimal succes med en minimal investering af tid og penge. Og ikke kun i hjemmet. Arbejdsmiljøet er også meget vigtigt for at legemliggøre optimale egenskaber. Ellers kan det blive svært at fokusere, opmærksomheden kan blive hæmmet, og produktiviteten kan blive reduceret, hvilket mildest talt ikke er et særlig positivt resultat. Især fordi alt dette let kan forebygges, og produktiviteten på arbejdspladsen dermed kan hæves til et højere niveau. Det er let at se, at dette faktisk er en smart investering, der kan forbedre virksomhedernes indtægter og medarbejdertilfredsheden.

Prikken over i’et er, at brugen af tekstiler ikke blot er en sund strategi. Hvem kan trods alt benægte disse materialers skønhed og alsidighed, både med hensyn til farver og mønstre? Sandsynligvis ingen! På denne måde kan de pågældende opholdsrum beriges med visuelle elementer, som ved første øjekast kan virke dekorative, men som i virkeligheden har en langt mere seriøs funktion: de bidrager til et mere afslappet miljø. Det er en værdi, som bør være vigtig for alle!

Similar Posts