Betydningen af rumakustik

Hvorfor er rumakustikken vigtig? Kan du huske, da vi først flyttede ind i vores nye hjem, hvor lyden af vores samtaler gav genlyd gennem de tomme vægge i vores værelser. Efterhånden som tiden gik, og møbler, gardiner, hylder og billeder fik deres endelige plads, ændrede sig akustikken i rummet.

Betydningen af rumakustikken opleves derfor også i hverdagens samtaler, men den bliver endnu større, når hjemmet har en biografsal, et hjemmebiografsystem i stuen eller et hi-fi-anlæg.

Hvad er akustik?

Akustik er et ord af græsk oprindelse, der betyder fonetik, lyd, lydforholdet i et rum. Videnskaben om lydgenerering og -udbredelse.

Hvorfor skal man beskæftige sig med rummets akustik?

Hvis du vil have den bedste lyd fra dit omhyggeligt udvalgte lydudstyr, kan du ikke ignorere rummets akustik.

Hvor i rummet du placerer en enhed med de perfekte parametre, er en afgørende overvejelse, men det er ofte ikke nok i sig selv.
Rumakustik er et centralt element i udformningen af koncert- og teatersale.

Med omhyggelig planlægning og det rette udstyr er det muligt at opnå den samme akustik i et tomt auditorium som i et fyldt auditorium.

Dette gøres f.eks. ved at designe nedhængte lofter, der leder lydbølgerne mod publikum, og andre arkitektoniske løsninger for at reducere efterklangen.

Biografsale bygges også med disse kriterier i tankerne, da selv det dyreste udstyr ikke kan give en perfekt biografoplevelse, hvis akustikken i rummet ikke er i orden.

Implementering med de eksisterende materialer

Hvis du planlægger en biografsal eller et studierum til lydoptagelse i et værelse eller en stue i dit hjem, kan vi arbejde med eksisterende parametre og materialer. I et sådant tilfælde kan vi måle rummets akustik  og derefter forbedre lyden i rummet med de rigtige akustikplader.

værelse-akustisk-behandling

værelse-akustisk-behandling-1

Hvorfor lyder den samme enhed forskelligt i to rum?

I fysiske termer er lyd en vibration, der udbreder sig gennem luften som en mekanisk bølge.

Når du tænder for hjemmebiografsystemet, får lyden fra systemet luftpartiklerne til at vibrere, og denne vibration overføres fra partikel til partikel og forplanter sig som en lydbølge, indtil den når en fast overflade i rummet.

Alt efter om denne overflade er rummets murstens- eller gipspladevæg, et vindue eller et gardin, spredes lyden på forskellige måder.

Afhængigt af deres massefylde absorberer nogle materialer lyd, mens andre reflekterer den. Det er derfor, at det samme udstyr kan lyde forskelligt, når det afspilles i forskellige rum.

rumakustik behandling

Hvad er de mest almindelige klager over rumakustikken?

Det største problem i et rum er efterklang, ekko og de sekundære problemer, der opstår som følge af den hjemmelavede styring: overdæmpning af høje lyde.

Mange mennesker bruger styrofoam eller svampe, hvis de bemærker et lydproblem i rummet.

Ofte dækker de et stort område af væggen med et af disse materialer, men opdager til deres forfærdelse, at situationen kun er blevet værre.

Det skyldes, at disse materialer – svamp og styrofoam – ikke kan absorbere lave lyde, men de absorberer høje lyde, hvilket har den modsatte effekt: de lave lyde bliver endnu mere udtalte.

Et andet almindeligt problem i rumakustikken er overdæmpning.

 

Hvis man læser om ekkostyring og anskaffer sig nogle absorbenter til at absorbere lave lyde, kan de let blive overdæmpet, hvilket også gør det ubehageligt at lytte til musik eller se en film.

Så for at opnå en ekkofri, tilstrækkelig klar og dynamisk lyd har du ikke kun brug for absorption, men også for diffusion, og til dette formål har du brug for diffusorer.

 

Hvad kan vi gøre ved rummets overdæmpning?

Hvis kvaliteten af et omhyggeligt udvalgt og dyrt stykke udstyr er kompromitteret af dårlig rumakustik, er det første skridt at måle rumakustikken for at bestemme de nøjagtige parametre og fastslå, hvad der skal forbedres.

Målingen fokuserer ikke på udstyrets lyd eller ydeevne, det er ikke det, den vurderer.

Vi måler rummet, identificerer akustisk væsentlige mangler og tilbyder løsninger til forbedring.

Hvordan er akustikken repareret?

I et rum kan man bruge akustikpaneler til at forbedre lyden. På baggrund af målingen kan vi fortælle præcist, hvor i rummet et akustikpanel skal placeres for at opnå det ønskede resultat.

Akustikpaneler – smagfulde, unikke designelementer i hjemmet

Det er her, at de fleste mennesker – især de kvindelige medlemmer af familien – er bange for, at det kræver et stort kompromis fra deres side at lyde godt.

Men der er ingen grund til at frygte dette. Vi kan lave akustikplader i forskellige farver og mønstre, og endda med et unikt foto, f.eks. af familien.

Afhængigt af typen har vi også paneler, der kan monteres på gulv eller væg. De er nemme at rengøre og kan være fremstillet af træ, kunstlæder eller akustiksilke og kan holdes rene ved at tørre dem af med en fugtig klud.

Skrevet af Róbert Polgár

DK

Similar Posts