Betydningen af rumakustik behandling

Husk, at da vi flyttede til vores nye hjem, blev vores dialog ekko inden for væggene i tomme rum. Efterhånden som tiden gik møbler, gardiner, hylder og billeder blev placeret i deres endelige position, således ændrede rumets akustik også. Betydningen af ​​akustisk behandling kan observeres under almindelige samtaler, men det kommer i større fokus, hvis vi har et dedikeret rum til hjemmebiograf i vores lejlighed, driver et hjemmebiograf eller et Hi-Fi-lydsystem i stuen.

Hvad betyder akustik?

Ordet akustisk stammer fra det græske sprog, akustisk er videnskaben om lyd, der beskæftiger sig med generering og transmission af lyd. Udtrykket akustik er lydrummet i et rum.

Hvorfor skulle jeg være interesseret i akustikken i rumbehandlingen?

I tilfælde af at vi gerne vil opnå den bedste lyd med vores omhyggeligt udvalgte lydudstyr, kan vi ikke forsømme rumets akustik. Placeringen af ​​det upåklagelige udstyr i rummet er et vigtigt aspekt, men det er ikke i sig selv nok i de fleste tilfælde.

Værelse og par spiller en nøglerolle i designet af auditorier, koncert- og teatersaler. Med et godt planlagt design og specifikke værktøjer kan man opnå de samme akustiske egenskaber for både et tomt og et overfyldt auditorium. Til dette formål dannes allerede i bygningsprocessen fx lofter på en sådan måde, at lydbølgerne rettes mod publikum, mens andre arkitektoniske løsninger reducerer ekko.

Bygningsprocessen for biografer udføres også i overensstemmelse med den givne specifikation, da selv det dyreste udstyr ikke kan tilbyde den perfekte filmoplevelse, hvis rumets akustik ikke er tilstrækkelig.

Implementering med de eksisterende materialer

Hvis vi designer et hjemmebiograf eller et studierum til lydoptagelse i et af værelserne i vores familiehus, kan vi implementere det under hensyntagen til de eksisterende parametre og materialer. I sådanne tilfælde gives rumets akustik, som vi kan måle og forbedre lyden i rummet med de rigtige akustiske paneler.

værelse-akustisk-behandling

værelse-akustisk-behandling-1

Hvorfor lyder det samme udstyr forskelligt i to forskellige rum?

I fysik er lyd en vibration, der forplantes i luften som en mekanisk bølge. Hvis vi tænder for hjemmebiografsystemet, vibrerer lyden, der udsendes fra det, partiklerne i luften, og denne vibration overføres fra partikel til partikel, der bevæger sig som en lydbølge, indtil den når en solid overflade i rummet. Afhængig af overfladen er det væggen i rummet lavet af mursten eller gipsplader, vinduet eller gardinet, fortsætter lydens rute på forskellige måder. Afhængig af deres densitet absorberer nogle materialer, mens andre reflekterer lyden, der når dem. Derfor kan det ske, at vi hører det samme udstyr på en anden måde, hvis vi bruger det et andet sted.

rumakustik behandling

Hvad er de hyppige problemer med akustisk behandling, som vores kunder kontakter os?

De fleste af problemerne skyldes efterklang, ekkoet i et rum eller rettere sagt D.I.Y. behandling af dem, der forårsager sekundære problemer, dvs. overdæmpning af høje frekvenser. Mange mennesker bruger styrofoam eller skum, hvis de bemærker en eller anden form for anomali i deres rum.


Meget ofte dækker de et stort vægområde med et af de ovennævnte materialer, men de oplever desværre, at det blev endnu værst. Årsagen er, at disse materialer – skum og styrofoam – ikke er egnede til at absorbere bassen, men de absorberer de høje frekvenser, som de har en modsat påvirkning af lyden: lave frekvenser bliver endnu mere dominerende.

Det første job skal være at dæmpe basfrekvenser


Et andet almindeligt problem i rumakustik er overdæmpning. Hvis nogen henter nogle oplysninger om behandlingen af ​​ekko og køber nogle basabsorbere, kan han eller hun let dæmpe bassen, hvilket også gør at lytte til musik eller se film ubehageligt.

Lydene behøver ikke kun at blive absorberet, men også spredt for at få en ren dynamisk lyd uden ekko, vi har også brug for diffusere for at opnå dette.

Hvilke skridt skal der tages i rumets akustik i sådanne tilfælde?

Hvis kvaliteten af ​​det omhyggeligt udvalgte og dyre udstyr forringes af den dårlige akustik i rummet, er vi som et første skridt at identificere parametrene og de områder, der skal forbedres, baseret på akustiske målinger i rummet. Under målingen fokuserer vi ikke på lyden eller udstyrets ydelse, det er ikke det, vi vurderer. Vi måler rumets akustiske egenskaber, hvormed vi kan påpege væsentlige svagheder i rummet ud fra akustisk aspekt og fremsætte henstillinger om, hvordan man løser disse problemer.

Hvordan forbedrer vi rumets akustik?

Rumets lyd kan forbedres ved at placere akustiske paneler i det. Efter vores målinger kan vi fortælle nøjagtigt, hvilken type panel der skal placeres på hvilket punkt i rummet for at nå det ønskede resultat.

Akustiske paneler – stilfulde, unikke designelementer i lejligheden

De fleste af mennesker – især kvinder i familien – bliver bekymrede for, at de bliver nødt til at vise et stort kompromis med henblik på god lyd. Det skulle dog ikke være tilfældet. Akustiske paneler kan fremstilles i forskellige farver og mønstre, selv med unikke – f.eks. Familie – fotos. Afhængigt af paneltypen kan de placeres på gulvet eller monteres på væggen. Deres rengøring kræver ikke særlig omhu, da panelerne er lavet af træ, dækket med efterligning af læder eller akustisk fløjl, derfor kan de tørres med en våd klud.

Skrevet af Róbert Polgár

Kategorier: videnbase