flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag

Kan akustisk behandling mon erstattes af et elektronisk apparat?

Vi har foretaget en stor prøve! Vi besluttede at tage kontrol over en mini-DSP og se, hvad den kunne gøre. Den kinesiske producents produkt er ikke billigt, så vi gennemførte testen med høje forventninger. Og vi gjorde det med den uforbeholdne hensigt at gå helt ned til lydbølgernes detaljer for at se, om den førsteklasses teknologi var nok til at få styr på rummets akustik. Det er et interessant dilemma, ikke sandt? Den gode nyhed er, at vi har fundet svaret!

I begyndelsen forsøgte jeg som alle andre at spare penge på akustikken. Fordi det er den del, der ikke er så håndgribelig som en god højttaler. Så det virkede nemmere at købe et program til tonekontrol.

Hvorfor skriver jeg om en tonekontrol?

Fordi ethvert EQ-program faktisk kun kan justere lydtrykkets frekvenstilstand og lydens tidsforskydning. Så jeg tænkte på, hvad jeg kan få ud af det, hvis jeg bruger det med tomme vægge. Eller hvis jeg bruger det sammen med akustikpaneler, akustiktæpper og diffusorer, hvilke resultater kan jeg så få?

For hvis et rum er støjende og har en høj efterklangstid (ekko), hvordan kan den så ændre det? Det kan den ikke!

Så her er mini-DSP’en til en maxi-oplevelse!

mini-dsp-live-300x206

Først de tørre tekniske parametre! Processor: 32-bit floating point 450 MHz analoge enheder med SHARC DSP. 32-bit audiofile konvertere: AK5574/AK4490EQ. Dirac Live rumakustikkorrektion. Quad-core ARM-processor til streaming af netværkslyd – forudinstalleret med Linux-baseret Volumio.

Hvad angår udseendet, kan der ikke rapporteres om yderligere komplikationer. Designerne har sikkert ikke brugt alt for mange søvnløse nætter på at finde ud af designet, selv om ikke alt er eksternt, når man tænker over det, og mini-DSP’en er et godt eksempel herpå. Så ved første øjekast står du over for en flad, lav, men bred sort mursten. Når man så kigger igen og igen, er tingene ikke anderledes. Den universelle drejeknap til venstre er ansvarlig for skift mellem indgange og styring af funktioner. Ved siden af den er der den iøjnefaldende OLED-skærm, som giver fremragende læsbarhed og fuld tilpasning af lysstyrken.

minidsp-shd-dirac-live-audiophile-preamplificador-ana-300x192

Det er værd at se på denne tingest fra en anden vinkel, for bagfra er den meget mere attraktiv. Fra venstre til højre kan du se et standard IEC-strømsstik, en strømknap, USB-vært, LAN-stik, USB-B-indgang, tre digitale indgange; optisk, koaksial, AES-EBU og to koaksialudgange i den digitale sektion. På den positive side er der også analoge indgange, en RCA og XLR. Udgangene er heller ikke dårlige, med to XLR- og RCA-stik i rækkefølge. Det er et kinesisk særsyn, at de ikke er mærket med venstre eller højre kanal, men en nummerering fra et til fire giver en vis vejledning.

Simpelthen fantastisk?

Noget i denne retning. Sandheden er, at den er ekstremt enkel at bruge, og det kan være lige som leg for børn. Samtidig sparer producenten ikke på funktionerne der gør formlen mere interessant og kompliceret. Så det er både enkelt, fantastisk og kan kombineres i det uendelige.

Installation er ikke kun et spørgsmål om fysisk samling. Vi skal vælge den type, vi har, på producentens websted. Udvalget er stort, så du skal bare være tålmodig! Når du har den, kan du downloade den kompatible driver og Dirac, uden hvilken den forbliver helt tavs på trods af alle opfordringer. Men det stopper ikke her. Forbindelse til den integrerede Volumio er et must, og selv om automatisk DHCP er en selvfølge, er den tilgængelige IP-adresse ikke tilstrækkelig, hvis der er flere enheder forbundet til routeren. Så det næste skridt er manuel konfiguration.

Dirac-historien kan ikke opsummeres i en enkelt sætning. Den skal installeres fra download-siden, som er gratis med den kuponkode, der følger med enheden. Det anbefales kraftigt at læse beskrivelserne og se de tilbudte videoer, især før du bruger det for første gang. Disse materialer kan fjerne enhver tvivl og usikkerhed. Ingen er trods alt født med et indgående kendskab til systemet.

Hvordan er lydkvaliteten uden Dirac?

Ovenstående viser, at denne lille boks har et enormt potentiale, med nogle kompromiser. Vi har dog taget udgangspunkt i den grundlæggende funktion for at analysere lydkvaliteten. Den resulterende lydoplevelse, der kan registreres i øret, er helt fri for overdrivelser og ekstremer. Bassen går decideret dybt, mens den åbne mellemtone og den ikke alt for udprægede åbne diskant er blevet blødgjort. Opførelsen er præget af ro og tilbageholdenhed, så brutalitet er ikke mini DSP’s verden. Da alt dette er ledsaget af en lidt dæmpet dynamik, er kedsomhed eller overdreven sterilitet kommet i forgrunden. Slutresultatet er en lyd, der selv om den ikke er perfekt, er meget behagelig.

Vi prøvede det med et rum indrettet med akustiske paneler.

akustikplader

Vi har placeret basfælder med lædermembraner og akustiske paneler med diffusor primært i hjørnerne og i de primære refleksionspunkter. Vi har lagt et 2x3m Silent tæppe på gulvet.

Vi lyttede til systemet med EQ slået fra!

I sig selv var disse få paneler nok til at overgå lyden af mini dsp’en. Jeg forsøgte kun at indsætte nok akustiske produkter til at matche prisen på mini-dsp’en. Bare for at gøre dilemmaet om, hvilken vej man skal gå, beslutte det. Ved første gennemlytning vandt akustiske panelerne.

Hvad hørte jeg?

Den sterilitet, som mini-dsp’en havde skabt, er væk. Dynamikken er blevet forstærket. Felteffekten har ændret sig dramatisk, men til det bedre. Med mini dsp forblev pladsen et eller andet sted foran, men ikke på en definerbar måde. Med paneler fyldte lyden rummet. Der blev skabt en 3D-fornemmelse. Jeg kunne mærke og konkret afgøre, hvor instrumenterne spillede fra. Dette opnås hovedsagelig ved at dække de primære refleksionspunkter. Bassen blev større, mere velklingende og hurtigere. Rummet knurrede ikke længere.

Så fra nu af er akustikken i lokalet altså afkrydset?

Nej, ikke helt. Det ser ud til, at denne praktiske lille enhed ikke kan kompensere for alle akustiske mangler. Men brug af vægpaneler kan på ingen måde undgås. Ja, faktisk! Det er sikkert at sige, at selv de mest ekstreme, luksuriøse hi-tech-systemer med mange funktioner ikke kan fungere perfekt uden støtte fra akustikpaneler.

Dilemmaet der blev rejst i indledningen, er således blevet besvaret på en klar måde. Det er godt, hvis den tekniske baggrund er til stede. Det er endnu bedre, hvis systemet fuldt ud opfylder kvalitetskravene. Men det er ikke nok til at garantere perfekt lyd. Og som sagt, ikke kun til mini-DSP. Når det er sagt, er det helt rigtigt at sigte efter maksimal kvalitet, når man vælger en enhed, men det er ikke en god idé at forvente mirakler alene på grund af teknologiske landvindinger. Men med lidt hjælp fra vægpaneler kan man skabe det forventede eventyrland.

DK

Kategorier: Blog