flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag

Hvilken rolle spiller en akustisk diffusor?

Vi har arbejdet meget med styring af lave frekvenser og ekkodæmpning. Det er faktisk det mest almindelige akustiske problem, men det er meningsløst at forvente at opnå perfekt lyd, hvis vi kun fokuserer på dem. Diffusorer spiller også en meget vigtig rolle i akustisk behandling, og nogle problemer kan kun løses ved hjælp af diffusorer.

De to mest almindelige akustiske problemer som folk kommer til os med

De fleste af vores henvendelser kommer fra følgende situation: Du har købt dit længe eftertragtede og nøje udvalgte hi-fi- eller hjemmebiografsystem, men du kan ikke få den lyd, du ønsker i dit rum, selv når du justerer alle mulige parametre. Men når du købte den og lyttede til den, fik du den lyd, du drømte om. Det skyldes normalt et af de to følgende problemer.

akustik diffuser

Overdæmpning af høje toner:

I et tilfælde var vores klient ikke fremmed for akustik og begyndte en akustisk behandling i hjemmet, enten via internettet eller på anbefaling fra venner. Det drejer sig oftest om køb af akustiksvampe eller styropordiffusorer, som klæbes fast på rummets vægge. Måske har de brugt uhensigtsmæssige og akustisk målte absorptionsmaterialer som glas eller stenuld. Grunden til, at han kommer til os, er at hans problem ikke er forsvundet.
Akustiksvampe og styropor er ikke egnede til at absorbere eller sprede lave frekvenser på grund af deres tæthed. De dæmper dog høje frekvenser, så de kan i første omgang opfattes som effektive, fordi de reducerer højfrekvensreflektioner, men senere vil du bemærke, at resultatet er i modstrid med vores klients oprindelige hensigt og vision:

  • øget forstærkning af lave frekvenser,
  • forvrænget bas
  • echo
  • vi hører ikke den reelle mængde og kvalitet af bas, men lyden af rummet.

Ekko og dæmpning af raslende ekko :

Det bringer os til et andet almindeligt problem. Med en veljusteret enhed er der meget efterklang og oplevelsen af at se en film eller lytte til musik ødelægges af efterklangen. Nogle mennesker søger akustisk behandling for dette problem, men mange mennesker søger en hjemmelavet løsning ved at anskaffe sig nogle absorbenter. De kommer til os af følgende årsager:
Hvis absorbenten eller diffusoren ikke har den rigtige tæthed, ikke er fremstillet af det rigtige materiale, ikke er testet og målt eller ikke er placeret på det rigtige sted, kan den ikke dæmpe og sprede de lave lyde.
Men hvis den hjemmelavede løsning fungerer “for godt”, vil absorbenten absorbere lyden, men kan også overdæmpe visse frekvenser, hvilket også kan gøre det ubehageligt at lytte til musik eller se en film.

Som eksemplerne ovenfor viser, skal lyde ikke kun absorberes, men også spredes. For at opnå en ekkofri, tilstrækkelig klar og dynamisk lyd har du også brug for akustiske diffusorer.

akustik diffuser

Akustisk måling og design i stedet for hjemmelavede løsninger.

Så i stedet for gør-det-selv-løsninger kan du spare tid og unødvendige udgifter ved at lade akustikproblemer behandlet af en professionel. En akustisk undersøgelse kan fastslå præcis, hvilke og hvor mange akustiske elementer der er nødvendige, og hvor i rummet de skal placeres for at opnå den ønskede lyd.

Hvordan virker den akustiske diffusor?

Vi har set fænomenet med en gradvis reduktion af ekkoet, efter at et tomt rum er blevet møbleret. Det skyldes, at møblerne også fungerer som diffusorer. Med akustiske diffusorer kan vi beregne og designe denne diffusionseffekt på forhånd.

Akustiske diffusorer er uregelmæssige i deres form, hvilket gør det muligt for dem at afbøje lyd, der falder på dem – og sende den tilbage i en anden vinkel end væggen ville gøre – og sprede den rundt i rummet. Man kan se, at diffusorer består af elementer af forskellige dybde. På trods af den tilsyneladende uregelmæssighed er diffusorernes overflade præ-designet: de reflekterer lyde af forskellige frekvenser i forskellige retninger. Jo tættere materialet er, jo lavere kan lyden spredes.

Diffusorer filtrerer frekvensspidser og eliminerer raslende ekko fra efterklangen af høje lyde. Baseret på akustiske målinger, placeret på det rigtige sted i rummet, vil du opleve følgende ved brug af dem:

  • direkte ekkoer reduceres,
  • bedre detaljer, forbedret stemmeklarhed,
  • opnås en behagelig, naturlig lyd,
  • større rumlig effekt uden at skabe et døvt rum.

2 i 1: Hvad kan et akustisk panel med diffusor?

Ud over akustikdiffusorer tilbyder vi også akustikpaneler med diffusorer. Der er tale om akustiske elementer, hvorpå der er monteret en diffusorplade, så den samtidig kan absorbere visse lyde og reflektere andre.
Den har derfor den lydreflekterende og diffunderende effekt, der er typisk for akustiske diffusorer.
Sammenlignet med bredbåndslydabsorbenter absorberer den flere lave frekvenser – under 300 Hz – men færre høje frekvenser – over 600 Hz. Dette sikrer, at høje frekvenser i rummet ikke bliver overdæmpet.

Perfect Acoustic – komplette akustikløsninger med diffusorer.

At bedømme lyden er virkelig subjektivt. Nogle foretrækker skarpe høje toner, andre foretrækker lave toner eller tordnende bas. Uanset hvilken gruppe du hører til, er der én ting, der er sikker: Hvis du udelukkende fokuserer på at vælge lydudstyr og kabler for at opnå din ideelle lytteoplevelse, vil du blive skuffet. Svaret er ikke at købe mere og mere udstyr, som skulle være bedre og bedre og mere kompetent. Vi kan nå vores mål ved at eliminere forvrængning i rummet. Akustisk måling, behandling og de akustiske elementer, som vi fremstiller, hjælper os med at opnå det.

Det er rigtigt, at lofter, vægge, vinduer osv. også fungerer som lydreflekterende overflader, men på grund af deres flade, hårde overflader reflekterer de al lydenergi i samme retning koncentreret, så lyden bliver ekkoagtig og ubehagelig. Akustiske diffusorer spreder lydenergien i mindre dele takket være deres uregelmæssige overflader af forskellig dybde, hvilket fordeler den mere jævnt og skaber en mere afbalanceret og fyldigere akustik.

Det er vigtigt hvilket materiale vi bruger:

Materialet på diffuse overflader er også en ikke uvæsentlig faktor. Lydabsorberende og -diffunderende elementer er normalt fremstillet af hårdt træ med fremragende absorptionsegenskaber. Akustisk stenuld, akustiksilke eller kunstlæder er også effektive lydabsorbere og -fordelere. Til akustiske formål er materialer med en høj massefylde, men med en fleksibel og fiberagtig struktur velegnede. Det er derfor, at styroporelementer med cellestruktur eller æggekartoner ikke er egnede til akustisk behandling, da de kun er gode til at fange støv … Jo højere massefylde et materiale har, jo bedre er dets lydabsorberende evne.
Det er ikke nødvendigt at dække hele væg- eller loftsfladen, men de primære refleksionspunkter bør dækkes af diffusorer. Disse punkter kan bestemmes ved akustisk måling.
Diffusorer kan placeres på væggen eller loftet eller endda på gulvet (med udtrækkelige fødder).
Det er muligt at bestille forskellige farver, mønstre, størrelser eller designs. Vores diffusorer har således ikke kun maksimal ydelse på det akustiske område, men deres æstetiske design gør dem også til en dekorativ pynt i rum af enhver stil.

DK

 

Skrevet af Róbert Polgár

Kategorier: videnbase