Akustiske problemer og deres løsninger i vores hjem

Akustiske overvejelser tages generelt mindst i betragtning, når man designer og bygger boligbygninger. Har vi nogensinde tænkt, at vores lejligheder også har en “egen” lyd? Vi tænker måske ikke engang over, hvor meget akustikken i værelserne påvirker atmosfæren i vores hjem.

Sandsynligvis har mange forældre allerede stået over for problemet, når deres teenagebarn lytter til deres yndlingsmusik i fuld lydstyrke på værelset, lyder hele huset fra ham. Støj fra motorkøretøjer og tog hindrer søvn om natten eller om dagen i hvile.

støjende hus

Det kan også forårsage en masse konflikter, hvis vores naboer er støjende og gennem væggene hører vi alt, hvad der sker med dem, selvom vi ikke vil. I arkitektur anses akustik ikke for at være af største betydning af designere og arkitekter, medmindre det er bygninger, der er steder til teaterforestillinger, koncerter eller musikalske forestillinger.

Hvis vi er opmærksomme på akustikken når vi designer ejendomme, kan vi skabe et behageligt, fredeligt og harmonisk opholdsrum. Ved hjælp af akustiske specialister er det muligt at bestemme, hvilken slags akustisk behandling de givne rum kræver.

Hvordan opfører lyde sig i vores hjem?

Klanghall

Lyde kan også absorberes, reflekteres og spredes afhængigt af ​​overfladens type. Lyde der kommer til lydabsorberende materialer, passerer ind i andre rum, når de passerer gennem overfladen og omdannes derefter til varmeenergi og derved dæmper lydene.

Under refleksion hopper lyde af hårde, flade, bare overflader og skaber et ubehageligt ekko. De såkaldte diffusor akustiske elementer er bedst egnede til jævn spredning af lyde, da deres uregelmæssige overflade spreder lydene i rummet i alle retninger over hele båndbredden.

Formålet med akustisk behandling af rum og kontorer er at afbalancere lydabsorption, refleksion og diffusion og dermed skabe en behagelig lyd. Overdreven lydabsorption kan dog resultere i dæmpning. De således dannede “døve rum” fremstår stille, kedelige og livløse. Næsten et hvilket som helst antal diffusorelementer kan placeres i værelserne. Akustiske målinger kan bruges til at bestemme refleksionspunkterne ganske nøjagtigt og det anbefales bestemt at placere diffusorpaneler på dem.

Valg af byggematerialer

Et ideelt lydende opholdsrum har næsten den samme akustik som en koncertsal, der er akustisk perfekt styret. De fleste mennesker ønsker et stille hjem, de vil have så lidt støj udefra som muligt for at forstyrre deres liv. Derfor er det værd at overveje akustiske faktorer under konstruktionen.

Hvis vi bor i et støjende, travlt kvarter, behøver vi heller ikke opgive et fredeligt og roligt livsmiljø.

Snor

Moderne bygninger i minimalistisk stil er normalt designet med mange glasoverflader. Mens mange vinduer er æstetiske, moderne og tillader naturligt lys, skader det ikke at vide, at lyde reflekteres fra glasoverflader og ikke rigtig er effektive til at dæmpe støj udefra. Hvis du stadig holder dig til store vinduer, skal du placere tykke, tunge, tætvævede gardiner foran dem, der reducerer infiltrerende støj markant og endda forbedrer akustikken. Vi kan også vælge lydisolerede vinduer, men i dette tilfælde skal vi regne med mere alvorlige omkostninger. Hvis vi vil have lydisoleret glas i stedet for det gamle vinduesglas, afhænger det også af vinduesrammernes kapacitet, om denne idé er mulig.

Traditionelle byggematerialer, såsom mursten, beton eller sten, er ude af stand til lydabsorption eller støjreduktion på grund af deres struktur. Efterlad ikke væggene helt nøgne. Med maling, tapet – hvoraf der også er specielt lydisolerende materialer – kan vi dæmpe støjene med vægdekorationer, hylder og gipsplader, der skiller sig ud fra rummet. Hvis du har muligheden, plant grønne planter, træer, hække rundt om huset, da disse også er fremragende lyddæmpere.

Når du vælger døre og vinduer, skal du huske på, at glasvinduer og -døre ikke udelukker støj. Skydedøre er heller ikke særlig ideelle.

Valget af gulvoverflade er også vigtigt. Trægulve eller flisegulve er holdbare, æstetisk tiltalende og nemme at holde rene, men deres akustiske egenskaber er ikke gunstige. De transmitterer lyde, reflekterer dem og gør værelserne støjende. Trægulve kan knække, hvilket kan være ekstremt ubehageligt i et to-etagers hus.

Akustisk pad

Vi kan afhjælpe disse problemer med tykke, tætvævede tæpper med lange tæppestrå. Lydisolerende tæpper dæmper også støj fra fodspor og faldende genstande. Du kan endda dække hele gulvet med et væg-til-væg tæppe.

Vores livsstil og vores omstændigheder

De akustiske forhold i et hjem afhænger af størrelsen, formen, møblerne, bygningens placering og selvfølgelig livsstilen og behov af mennesker, der bor i dem.

høreproblemer derhjemme

Hjemmet til en familie med 2 eller flere børn har også brug for en privat sfære, ikke kun for forældrene, men også for de unge børn, der voksede op fra barndommen. Det er uheldigt, at alle lyde og støj filtreres gennem væggene.

Søvn hos spædbørn og småbørn kan også blive forstyrret af gadestøj eller støj fra en nabo. Hvis det er muligt, skal du prøve at placere børneværelset så langt væk fra støjkilden som muligt.

Vi kan placere lydabsorberende paneler på væggen i rummet til teenagere – disse kan også bestilles med et fotoprint – så vi kan reducere den rumlende musik i deres rum eller støj fra venners fester.

Arbejde hjemmefra

Hjemmekontorer bliver mere almindelige, og “hjemmekontor” -systemet bliver endnu vigtigere på grund af coronavirus. Hvis vores hjemmekontor vender ud mod gaden eller ligger ved siden af en støjende stue, tv-stue eller børneværelse, gør det meget vanskeligt at arbejde. Hvis du udfører det meste af dit arbejde derhjemme, kan du overveje at flytte dit skrivebord og din bærbare computer til et mere støjsvage og mere afsondret rum.

Audio- og hi-fi-udstyr såsom fjernsyn, hjemmebiografsystemer, højttalere… osv. er væsentlige støjkilder. Det vægmonterede fjernsyn mellem de to rum er meget højere end for fritstående eller enkeltstående tv. Vægmonterede tv ser godt ud og sparer plads, men en lydkilde monteret direkte på væggen forstærker lydene. Støj transmitteret af strukturen kan i høj grad forstyrre roen i det tilstødende rum.

Akustik i rummet

Placeringen af ​​hi-fi- og lydenheder har også betydning for lydisoleringen i værelserne. Ved at placere en højttalerpude under og oven på højttalerne kan du reducere højttalernes resonans. Placer ikke højttalerne direkte på væggen.

Ulemper ved åbne rum

Populære lejligheder med åbent plan og rum, såsom den fælles opholdsstue, spisestue og køkken, er populære. Denne indretning er behageligt og rummeligt, men lyden er ugunstig, da der ikke er nogen forhindringer foran lydene, så de flyver frit. En resonant, støjende atmosfære vil være resultatet. Selvfølgelig betyder det ikke, at vi skal glemme åbne rum! Vi kan dæmpe støj med store tæpper og tykke gardiner. Hvis vi stadig ikke finder det passende med lyden af ​​lejligheden, skal du overveje at installere døre.

Vær opmærksom på akustikken!

Langvarig støjforurening kan føre til hovedpine og rastløshed. Det kan endda have alvorlige helbredseffekter i det lange løb. Hvis du vil have fred og ro i dit hjem, kan du vælge mellem flere løsninger til at forbedre akustikken.

akustiske problemer og løsninger

Det er vigtigt at søge råd hos akustiske fagfolk! Forbedring af akustikken bruger materialer, der har effektiv lydabsorption. Disse materialer har generelt høj densitet, er porøse eller fleksible i strukturen.

Skrevet af Róbert Polgár

DK

Similar Posts