Vi har testet Primare SPA23 AV forstærker!

Virksomhedens vigtigste logo

Produkterne fra det svenske firma Primare er meget populære og velkendte blandt lyd- og hi-fi-fans over hele verden. Grundlagt i 1980’erne er virksomheden en garanti for høj kvalitet og perfekt lyd. Flere af deres produkter er prisvindende – hvilket ikke er overraskende, da de primære overvejelser for virksomhedens designere og lydteknikere er ideelle lyd- og tilfredse brugere.

Funktioner

SPA23 AV-forstærker

Primare SPA23 forstærker er 5,1 kanal og har en effekt på 5 x 120 Watt. Forstærkerens udvendige design er dekorativt og sofistikeret, aluminiumshuset er stort og robust, hvilket giver stabilitet mod vibrationer. Takket være de kortere signalveje opnås en klarere og mere præcis lyd i metalhuset. Enhedens vægt er 15 kg. Den ekstra tynde fjernbetjening har et logisk layout og er klar. Frontpanelet har to ruller, en betjeningsknap og yderligere fire trykknapper. Bogstaverne på displayet er lidt små, men det kan stadig læses fra en større afstand. Udseendet fik den typiske stil for Primare-mærket.

Prim.-SPA-retur

Bagpanelet ser ret puritansk ud, ikke batteri pakket med stik og stikkontakter. Optiske og koaksiale digitale stik findes på bagsiden, enheden har fem 1,4 HDMI-indgange og to HDMI-udgange. Derudover er enheden udstyret med 4 par analoge RCA-indgange, en subwoofer-udgang, 3 trigger-udgange, 1 trigger-input, RS232-port og infrarød input på AV-forstærkeren.

Menuen er informativ, let at navigere, delefrekvensen og lydtrykniveauet kan også justeres, men alle indstillinger skal foretages af os. Højttalerindstillinger er ekstremt nemme at foretage, ligesom indstillinger for subwoofer. Forstærkeren kan også behandle 1080p, og surround-lyd kan udsendes fra Dolby Digital, Dolby Digital EX, Dolby True HD, DTS … og flere funktioner. Effekten er vurderet til 8 ohm, 120 watt. Primare har 24-bit / 192 Wolfson DAC og Burr Brown af Texas Instruments, opamps, som er kendetegnet ved lineære og lave afskæringsfrekvenser. Klasse “D” forstærker er ret effektiv og fungerer med lidt tab. Takket være Ultra Fast Power Device anvendes en ækvivalent værdi på 26 decibel negativ feedback over hele lydfrekvensområdet. Således ændres feedbackhastigheden, når belastningen ved filterudgangen ændres.

Hvad er UFPD eller Ultra Fast Power Device?

Klasse “D” forstærkere kan lyde levende og dynamiske i starten, men øretræthed kan forekomme over tid. SPA23 udfører ved hjælp af UFPD også to operationer: både kontrol og feedback og påvirker således udgangssignalet mere direkte og præcist. Forstærkeren registrerer ændringer, og outputfilteret styrer strømmen i forhold til feedbackhastigheden. Af denne grund giver forstærkeren fremragende ydeevne. Disse nye systemforstærkere håndterer alle udgangssignaler på samme måde, uanset deres frekvens, og er også i stand til helt at undertrykke resonans, så forvrængningen vil være ekstremt lav, og frekvensoverførslen vil være bred og uafhængig af belastningen. Dette gør det muligt for denne type forstærker at drive enhver form for impedanshøjttaler. Det bruger også lidt energi og optimerer ydeevnen og garanterer jævn lyd og minimal forvrængning og optimal varmebehandling.

PFC-Power Factor Controller

EN SPA23

Med Power Factor Control-teknologi kan vi forvente en stabil strømforsyning. Formålet med Power Factor Control er ikke kun at trække strøm fra lysnettet ved toppe, men at være i stand til at gøre det næsten kontinuerligt. Fordelen ved dette er, at strømforbruget ikke er koncentreret ved toppene for den indgående netspænding, hvilket betyder, at spændingen falder i mindre grad, og spændingstoppene ikke afbrydes end i tilfælde af forstærkere uden PFC-effekt levere. Det vil sige, det følger heraf, at den producerede jævnstrømsspænding kun afhænger i ringe grad af den indgående netspænding. Så for en forstærker med en PFC-strømforsyning betyder det praktisk talt ikke noget, at lysnettet er 230 volt, eller sige 160 volt.

Få funktioner

Forstærkeren har hverken en netværksfunktion eller en USB-indgang, og den har heller ikke et indbygget automatisk rumkalibreringssystem og en målemikrofon. Disse funktioner er dog ikke absolut nødvendige, selvom den ret høje pris på enheden måske har inkluderet disse få ekstra funktioner, hvilket næsten er grundlæggende med moderne forstærkere.

Automatiske rumkalibreringsprogrammer er nu næsten en grundlæggende funktion af hjemmebiografforstærkere. Men det skal tages i betragtning, at denne korrektionssoftware kun kan fungere virkelig effektivt, hvis akustikken i rummet er tilstrækkelig.

Prøve
Prim. Silver Spa

Vi testede først forstærkeren for musik. Vi lyttede til Linkin Parks nummer Numb. Vi havde en dynamisk, præcis og klar musikalsk oplevelse med tilladelse fra SPA23, og det kan endda siges, at instrumentet virkelig leverede et premiumprodukt. Basserne var på plads, de lød intense og kraftfulde, de andre intervaller var også helt fine, musikken lød smuk, jævn og harmonisk.

Vi så derefter actionkomedien 2015, Spy. Vi fik et omfattende scenebillede og realistisk, detaljeret lyd. Vi kan slet ikke klage over surroundlyd. Klarhed forblev selv ved højere volumener. Vi testede Primare-forstærkeren sammen med det dansk-fremstillede Dynaudio Confidence 20-stand højttalerpar. Samarbejdet mellem High-end højttalere og forstærker af høj kvalitet har resulteret i en fantastisk og virkelig fejlfri produktion.

Konklusion

Primare forstærkeren kan prale af et førsteklasses design og fejlfri lyd. Det kan producere detaljerede, præcise, realistiske og forvrængningsfri lyde. Takket være de avancerede integrerede forstærkere er energiforbrug og ydeevne også optimale. Det er selvfølgelig meget vigtigt at parre forstærkeren med højttalere af god kvalitet og en subwoofer, da dette er den eneste måde at få et tilfredsstillende slutresultat for os. Den akustiske behandling af væggene, loftet og vinduesoverfladen i et givet rum overses heller ikke. SPL23 AV-forstærkeren er velegnet til både hjemmebiografsystemer og lytning til musik. Som kritik vil jeg bemærke, at der forventes flere funktioner i denne prisklasse.

Skrevet af Róbert Polgár

Similar Posts