Velodyne SPL 1200 Ultra aktiv, lukket subwoofer test

Det amerikanske firma, Velodyne, blev grundlagt i 1983 af David Hall. Virksomheden har primært specialiseret sig i lavfrekvent lyd- og subwooferteknologi, har udvidet sit produktsortiment med hovedtelefoner siden 2012 og tilbyder i øjeblikket en række lydprodukter.

Velodyne SPL-1200

Velodyne-SPL-1200-Ultra subwoofer

SPl 1200 Ultras lukkede, aktive subwoofer har fået et simpelt, iøjnefaldende, minimalistisk design. Fås i sort og hvid, enheden er en kompakt subwoofer på 22 kg, 39,4 x 38 x 47 cm. Det håndpolerede, blanke MDF-højttalerhus er ret solidt og stabilt, hvilket forhindrer dannelsen af resonanser. Det store, letlæselige LED-display på frontpanelet lyser blåt. Der er 2 kontakter på frontpanelet, og indgangsstikket på målemikrofonen er også placeret her.

SPL-1200 bagpå

Bagpanelet har forgyldte lysnettet, symmetriske asymmetriske XLR / RCA-indgange og et dedikeret LFE-stik (Low Frequency Effect) til hjemmebiograf. Enheden er også i stand til DSP-signalbehandling. En infrarød fjernbetjening på størrelse med et kreditkort leveres også med subwooferen.

Med den medfølgende mikrofon er rumkalibrering mulig ved hjælp af det otte-bånds automatiske EQ-rumakustiske korrektionssystem, som er ekstremt nyttigt og let at bruge. Du kan også justere lydstyrke, fase og delefrekvens. Subwooferen har en kraftig, integreret 2400 W, klasse D forstærker. Dens ydeevne er meget overbevisende, og det giver en ekstremt jævn overgang fra en subtil blød hvisken til en bankende eksplosion. Frekvensområdet er mellem 21 og 135 Hz. Enheden har også nattilstand og lydløs-funktioner.

Ultra subwooferhögtalare SPL-1200

Basdrevet på 30 cm er udstyret med en varmebestandig 7,6 cm stemmespole, og et stort ferritmagnetkredsløb sikrer korrekt drift. SPL 1200 har også en automatisk tænd / sluk-detektionsfunktion. Multi-lags kevlar-stoffet er fastgjort til en konkav membran, stiv aluminiumskurv med en stærk ethylpropylengummistrop, som er et meget mere holdbart materiale sammenlignet med gummi.

Driveren, ERS (Energy Recovery System), er i stand til en kontinuerlig udgangseffekt på 1200 watt og ved dynamiske toppe op til 2400 watt. Velodyne subwooferen kan dække op til fuld båndbredde med baslyde.

Den automatiske kalibrering udsender ca. 12 toner mellem 20 og 150 Hz på ca. et minut. Nattilstand er især nyttig til at lytte til musik om sen aften. I tilfælde af overfladepassfilter fandt vi, at det for det meste kun begrænser basniveauet og ikke filtrerer. Der er fire grundlæggende indstillinger at vælge imellem, hvoraf det bedste efter vores oplevelse var Jazz-tilstand, men Rock, Games og Movie-tilstande er også tilgængelige. I disse lød de midterste dybe områder bedst med hurtig og nøjagtig membranbevægelse opnået ved at vikle den store svingspole i 6 lag. I praksis kan det siges, at denne subwoofer er i stand til fejlfri og ren forvrængningsfri, tæt bas.

Placering af subwooferen er meget vigtig for optimal lyd

Subwooferen giver de bedste baslyde. De producerer flere subwoofere, bedre ydeevne og en jævnere baslyd med dem i værelserne. Placeringen af ​​de 4 subwoofere er optimal, men det er værd at få dem med et minimumspar, der er ikke behov for flere subwoofere. Sørg også for at vælge dybe pres af samme mærke og type, hvis det er muligt, da både indstilling og justering vil være meget lettere. Hvis der bruges to subwoofere, skal lyttepositionen og deres niveau koordineres meget nøje, og vi kan også forvente, at to subwoofere kan have en faselukning, som kan elimineres ved korrekt placering og faseindstillinger. Det er meget vigtigt at placere subwooferne i mindst 30 cm afstand fra vægbeslaget og justere lydstyrken, så ingen af ​​dem er højere end den anden!

Lydtest
SPL-1200-gener

Testen blev udført i en stue på ca. 20 kvadratmeter. Focal Sopra gulvhøjttalere og Denon AVR-X3600 forstærker viste sig at være en fremragende kombination. Vi valgte en sang, der virkelig bugner af bas. Vi lancerede Brooklyn Bounce-bandet Take a Ride. Vi var absolut tilfredse med præstationen af ​​SPL 1200 Ultra, vi kunne høre omfattende lyd, stram, kraftig bas, og vi oplevede ingen forvrængning ved højere lydstyrker.

Lukkede subwoofere

Lukkede subwoofere har ingen åbninger i kabinettet, i et lukket system dæmper luften membranens bevægelse, så disse typer subwoofere giver den mest præcise, detaljerede, strammeste lyd, men der kræves meget højere forstærkereffekt for at opnå korrekt lydtryk, såsom en refleks subwoofer. Under alle omstændigheder skal outputniveauet være begrænset for at reducere forvrængningen, da det stigende lydtryk tvinger membranen til at bevæge sig mere intensivt ved lave frekvenser, og der kan således opstå forvrængninger. Dette er grunden til, at lukkede system subwoofere normalt har højttalere med større diametre.

Resumé

Velodynes højtydende subwoofer med høj effekt overbeviste os om, at det amerikanske firma virkelig fik den optimale lyd til lave intervaller. Vi fik et rent, stramt og percussivt basområde. På grund af subwooferens kompakte størrelse anbefales det mest til mellemstore værelser. Hvis du virkelig ønsker at opnå en ideel lyd, skal du være opmærksom på at passe til rummets størrelse. Det automatiske rumkalibreringssystem er ekstremt nyttigt og let at betjene.

Naturligvis bør den akustiske behandling af værelserne heller ikke overses! I et ubehandlet rum producerer selv den bedste subwoofer ikke det resultat, vi ville forvente. For at forhindre refleksioner og interferenser bør vi også sørge for akustisk behandling af vægge, lofter og vinduesoverflader, da rumkalibreringssystemer ikke er i stand til at udføre et perfekt stykke arbejde i et rum med dårlig akustik.

Subwoofere er meget dominerende, når de ser film eller lytter til musik, da de giver glat og virkelig intens dyb bas. Det udvendige af SPL 1200 Ultra er velegnet til næsten ethvert hjemmebiograf eller hi-fi-system. Vi anbefaler det primært til at lytte til musik. Takket være det lukkede system kan vi få mindre faseforskydning, lavere forsinkelse, mindre henfald. Subwoofere i lukket system kan udsende mere præcis, strammere og mere detaljeret lyd, frekvensresponset er fladere og afbalanceret, og den dynamiske outputværdi er lavere.

Skrevet af Róbert Polgár

Similar Posts